Het is weer koud buiten en het heeft behoorlijk gevroren. Dus er ligt een leuk laagje ijs op de vijver.

Moeten we nu iets doen?

Nee, nu hoef je nog niets te doen. En als je voldoende moerasplanten hebt, hoef je waarschijnlijk de hele winter niets te doen.

Het ijs kent maar één probleem, via het wateroppervlakte komt er geen zuurstof meer in het water. Maar als je moerasplanten hebt, komt er nog wel zuurstof in het water via de stengels van deze planten. Dan is er minder kans op een zuurstoftekort.

Als je dan ook nog genoeg zuurstofplanten in de vijver hebt, dan is er geen probleem. Deze zuurstofplanten werken in een laag tempo gewoon door, dus zorgen voor een klein beetje zuurstoftoevoer. Maar dan moeten ze wel zonlicht krijgen. Dus als er sneeuw op het ijs ligt, dan moet dat er wel vanaf. Veeg dat dan met een bezem voorzichtig weg. Doe dit zo rustig mogelijk.

Blijft het langer vriezen dan kan het verstandig zijn om toch te zorgen voor een gat in het ijs. Ga nu niet hakken, dat is weer niet goed voor de vissen. Maar zet een pan water op het fornuis en laat deze aan de kook komen. Zet nu de pan op het ijs. Deze zal nu al snel een gat in het ijs smelten. Hierdoor kan er weer een beetje gasuitwisseling ontstaan. Schep eventueel water uit de vijver zodat er een luchtlaag tussen het water en het ijs ontstaat. Hierdoor zal het gat niet zo snel meer dicht vriezen.

Hiermee komt de vijver wel weer de winter door.

Ook hier geldt weer, rust is een must, dus laat je vijver voor de rest gewoon met rust. De vissen, andere dieren en planten zijn nu voor het grootste deel gewoon met rust, dus hoef je ook niets te doen.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics