Zoals ik al eerder gezegd heb, heb ik vooral aan één zijkant en aan één korte kant moerasplanten in de vijver. Aan de lange zijkant vooral woekerende planten en aan de kopse kant een aantal groter wordende planten.

Deze planten nemen de afvalstoffen uit het water op en moeten er zo voor zorgen dat de vijver helder wordt. Ik zeg bewust helder wordt, want op dit moment is die dat niet. Dit komt omdat de zweefalgen altijd eerder in het seizoen al op komen. Ze kunnen beter tegen lagere temperaturen. Ze komen al als het water zo'n 5 ~ 8 graden is. Daarom worden deze ook wel voorjaarsalgen genoemd.

Maar nu het voorjaar echt doorgebroken is en het zonnetje goed is gaan schijnen groeien langzamerhand de moerasplanten ook weer. Als eerste zie je dat aan de dotterbloem. Deze staat al prachtig in bloei.

Maar van andere planten zie ik steeds meer groei. Bij de grotere moerasplanten zoals de irissen en kalmoes zie ik groeineuzen. Dit zijn de eerste scheuten van de plant. Dit betekent dus dat ze op gang komen. Binnenkort zullen ze dus goed omhoog schieten en hun pracht laten zien.

Jonge scheuten van de irissen met watermunt

Jonge kalmoes met daarnaast een al behoorlijk takje watermunt

Jonge scheut van de snoekkruid. Erbij zie je ook een ander plantje. Ik gok dat dit slangenwortel is, maar zeker ben ik er niet van.

In twee foto's zag je ook watermunt. Dit is een woekerende plant die bij mij zowel aan de lange kant, als aan de korte kant staat. Het is een plant dat zich voortplant dmv uitlopers. Ik had ze alleen aan de lange kant gezet, maar ach, het besloot dat het ook rustig tussen de lissen en de kalmoes door kon groeien. Zo'n uitloper kan behoorlijk lang worden, zoals te zien is op de foto met de kalmpoes.

Maar wat zijn nou planten die geschikt zijn voor het moeras. Ach, eigenlijk alle planten die snel en veel groeien. Dit kan als woekeraar, want dan groeien ze vooral doordat het er steeds meer worden. Deze planten worden meestal niet zo heel hoog, maar moeten het vooral van de hoeveelheid hebben.

Maar ook de planten die veel in de hoogte groeien zijn geschikt. Hierdoor nemen ze toch veel afvalstoffen op. Dit geldt ook voor veel rietsoorten, maar deze zijn toch niet geschikt omdat ze erg harde wortels hebben die makkelijk door de folie prikken.  Irissen en kalmoes zijn veel gebruikte planten hiervoor. De lissen, en dan vooral de gele lis, staan bekend om hun mooie bloemen en zijn goede filterplanten. De kalmoes heeft dan wel geen mooie bloemen maar slupt vooral fosfaat.

Ook de bekende drijfplantjes zoals vlotvaren en eendekroos zijn hele goede zuiverende planten. Alleen heeft eendekroos één nadeel, het kan zo hard gaan, dat het bijna niet in de hand te houden is. En heb je het eenmaal in de vijver, dan krijg je het er niet meer uit.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics