Ik heb al een paar keer hier gezegd dat in een vijver een filter normaal gesproken niet nodig is. De planten moeten het water filteren. Dit is een natuurlijke manier om water zuiver te maken en te houden. 

De planten doen dit in samenwerking met de bacteriën die tussen de wortelen leven. 

Maar werkt dit ook? Ja... dat merk ik goed. Dit jaar had ik in het begin een behoorlijk groene vijver. Dit is een teken dat er niet genoeg planten in de vijver staan. Ik had toen nog heel weinig echte waterplanten in de vijver, wel redelijk wat moerasplanten. Al snel konden we niet veel dieper dan een centimeter of 20 kijken. 

Toen hebben we een emmer vol extra waterplanten aangebracht. Dit was hoornblad en aarvederkruid. En dat heeft geholpen. Nog is de vijver niet helemaal helder, maar wel bijna. 

Velen denken dat deze planten in een bealgde vijver niet zullen groeien. Dat kan soms kloppen. Maar dan moet het water wel heeeeeel erg groen zijn. Dan komt er geen licht meer bij de planten en tja... dat hebben de planten wel nodig.

Maar is het water niet te groen, dan zullen de planten best groeien. In het begin zal het niet zo heel hard gaan, maar des te meer van de plant aanwezig is, des te sneller zal het gaan. En gelijktijdig zie je dat langzamerhand zie je het water steeds helderder worden. De zweefalg verdwijnt langzaam. 

Nu is het zover dat we toch een heel eind richting de bodem kunnen kijken. Dat gaat de goede kant op. Dus ik verwacht dat het volgend jaar helemaal goed gaat komen en we (bijna) het hele seizoen een heldere vijver hebben.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics