Dat zuurstofplanten er voor zorgen dat er geen tekort aan zuurstof in het water op treed lijkt me logisch. Deze planten zetten onder water Co2 om in zuurstof, die weer opgenomen wordt door het water. Met voldoende zuurstofplanten kun je dus bijna nooit een te laag zuurstofgehalte in de vijver hebben.

Maar soms zijn er (nog) niet voldoende zuurstofplanten in de vijver. Hoe zorg je er dan voor dat het water voldoende zuurstof bevat? Dit kan op drie manieren:

  1. Met behulp van een luchtpompje verbonden aan een bruissteen, kun je zorgen voor een grotere wateroppervlakte, wat nog beweegt ook. Hierdoor ontstaat een grotere uitwisseling van gassen tussen het wateroppervlakte en de lucht. Hierdoor wordt er dus zuurstof opgenomen in het water waardoor deze niet snel een te laag zuurstofgehalte heeft.
  2. Met behulp van een fontein. De dunne waterstralen en de oppervlaktebeweging die er ontstaat zorgt voor een betere gasuitwisseling tussen het water en de lucht.
  3. Met een waterval of beekloop.

Eigenlijk gaat het altijd om het bevorderen van de uitwisseling van gassen tussen het wateroppervlak en de lucht. Daarom is stroming belangrijk. Die zorgt ervoor dat er steeds vers water aan de oppervlakte is zodat daar goede uitwisseling plaats kan vinden.

Je ziet dat in alle drie voorbeelden het water beweegt. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor zuurstofopname door het water.

Zuurstof in het water is niet alleen belangrijk voor de vissen, maar voor al het leven in de vijver. Planten ('s nachts), dieren en bacteriën hebben het nodig. De stroming is daarna ook nog eens van belang om er voor te zorgen dat overal in de vijver voldoende zuurstof aanwezig is.

Hier staat de pomp die de kruik voed en het luchtpompje dag en nacht aan, de fontein gaat 's nachts uit. Maar samen met de planten zorgen ze ervoor dat de vijver altijd voldoende zuurstof bevat.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics