Ik heb het al over stroming en filtering gehad. Maar het belangrijkste filter van elk aquarium is de bodem.

Bacteriën leven natuurlijk niet alleen in het filter maar ook op planten, de wanden, en natuurlijk ook in de bodem. En de bodem bevat natuurlijk veel korrels of steentjes. Op de oppervlakte daarvan leven altijd veel bacteriën. En door de grote hoeveelheid die daarvan aanwezig is, zijn er dus ook heel veel bacteriën die hetzelfde werk doen als in het filter.

Ik noemde net al even de stroming. Deze gaat natuurlijk niet alleen aan de oppervlakte, maar ook over de bodem, en dan meestal in de andere richting. Hierdoor wordt eigenlijk het meeste afval over de bodem getransporteerd. Een groot deel daarvan zal door het filter opgezogen worden. Maar een deel daarvan zal bezinken op, en vaak ook in, de bodem. De bodem bevat, doordat het allemaal korrels zijn, veel kiertjes en gaten. Hierin stroomt het water heel langzaam, maar het stroomt zeker. Dit zijn ideale plekken voor de bacteriën.

Nu gebruiken veel mensen een 'stofzuiger' voor de bodem. Dit ding dus:

Ik vind dit een onding. Ik heb hem ook wel, maar gebruik hem eigenlijk nooit. Met dit ding zorg je ervoor dat al het vuil weer tussen de steentjes vandaan komt. Hierdoor dood je de bacteriën die er leven.Hierdoor stimuleer je het reinigend vermogen van de bodem niet. Bij beplante aquaria bevorder je ook de samenwerking tussen de planten en de bacteriën niet. Je verstoord dit eerder. Dit is ook nog eens nadelig voor je planten.

Ik heb één plek in het aquarium waar zich het vuil ophoopt. Daar hevel ik alleen het vuil licht af wat op de bodem ligt. Wat erin bezonken is, haal ik al helemaal niet weg.

Wat wel van belang is, dat de bodemlaag niet te dik is. Anders bezinkt het vuil zo diep, dat het niet meer verwerkt kan worden door de bacteriën. Dit komt omdat deze bacteriën alleen in de eerste paar cm van de bodem leven. Daar stroomt namelijk nog water, en zal er dus zuurstof aangevoerd worden. En deze bacteriën hebben zuurstof nodig. In een beplant aquarium zal een deel van de benodigde zuurstof geleverd worden door de plantenwortels. In een aquarium zonder planten zal de stroming, geleverd door het filter, de benodigde zuurstof moeten leveren.

Dus... als je zuinig wilt zijn op alle bacteriën in jouw aquarium, moet je ook zuinig zijn op de bodem...


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel