Help! Mijn filter is veel te klein voor mijn aquarium. Tenminste dat is wat forums mij vertellen. Alleen, ik geloof daar geen barst van.

Men zegt dat Malawicichliden enorme vervuilers zijn. En dat klopt. Tenminste, bij veel voederen en veel vissen. Maar mijn bestand is minder groot als gebruikelijk en ik voer ze één keer per dag. Dan voer ik ze trouwens wel ruim.

Maar eigenlijk is altijd de eigenaar die voor de vervuiling zorgt. Deze voert immers de vissen en bepaalt ook de bezetting. Dus bij een minder grote bezetting en een normaal voedergedrag is de vervuiling best in de hand te houden.

Ja, ik weet het , voor een cichlidenaquarium heb ik een kleine filters  Het super kleine filtertje is niet een genoeg voor één visje. De rest zou dus opgevangen moeten worden door het grote filter. Maar daar ben ik het dus niet mee eens. Ten eerste vergeten de meesten dan de bodem. Zoals ik al zei, dit is meestal het belangrijkst filter van het aquarium. En dan heb ik nog een behoorlijke partij stenen in mijn aquarium liggen. Wow wat een oppervlakte. Daar kunnen allemaal bacteriën op groeien.

Ow... en het zijn ook nog eens Lavastenen. Die zijn poreus. Nog meer oppervlakte waar water langs kan stromen en waar bacteriën in en op kunnen groeien. Top. Dus deze berg stenen is één groot filter. En laat deze berg niet in mijn filter passen. Dan heb ik op z'n minst 5 of 6 van die filters nodig om al dat lava kwijt te kunnen.

En laat die berg ook nog eens voor een groot deel voor de inlaat van het filter staan. Dus het meeste water wat naar de inlaat gaat passeert op één of andere manier die berg. Het kan gewoon niet anders. En daar komt dat water dus al in aanraking met behoorlijk veel zuiverende bacteriën. En daarom ben ik er dus van overtuigd dat ik geen groter filter nodig heb.

Vergeet niet, lavastenen worden door vele aquarium- en vijverhouders aanbevolen als filtermateriaal.

Voor de stroming is een groter filter niet nodig, de vissen zijn geen torpedo's en hebben geen grote stroming nodig), voor de beluchting (ndirect via de gasuitwisselng aan de oppervlakte) heb ik ook geen grotere stroming nodig. En voor de verwerking van al het afval ook al niet. En voor de energiekosten heeft niemand een groter filter nodig.

Dus ik ben eigenwijs, geen groter filter voor mijn bak.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel