Zoals ik al in een andere weblog heb vermeld heb ik een luchtpomp in gebruik. Ik heb twee uitstroomstenen/bruisstenen in het aquarium. Waarom? Niet alleen voor meer oppervlaktebeweging.

De uitstroomstenen liggen bij mij achter het hout en de stenen. Hierdoor zie je ze niet of nauwelijks. Dat scheelt, want ze zijn opvallend blauw van kleur. Niet echt mooi in een aquarium. Maar dat is niet de voornaamste reden om ze daar neer te leggen.

Iedereen met een aquarium weet hoe lastig het is om achter de stenen of hout rommel weg te halen. Afhevelen is haast niet mogelijk omdat je er met een slang haast niet bij komt. Dus moet ik het op een andere manier oplossen.

De lucht die uit de uitstroomstenen komen zorgt voor stroming. Hierdoor wordt het losliggend vuil weer mee genomen. Het blijft dus niet achter de stenen liggen.  Het vuil wordt deels opgelost in het water en deels gewoon omhoog mee genomen met de stroming die daar heerst. Dan kan het vuil alsnog opgenomen worden door het filter. Ondanks dit heb ik niet meer zweefvuil in het aquarium.

Over filtering gesproken, er zijn zelfs filters die puur aangedreven worden door lucht. Een goedkope (ook in elektriciteit) manier van filteren. Dit gebeurd dan met een hamburger-mattenfilter. Dit is echter een filter waar ik geen ervaring mee heb. Kleinere aquaria worden ook wel met een op lucht aangedreven filtertje gefilterd. Dit zijn meestal sponsfilters. Ook goedkoop en vaak erg effectief.

Een luchtpomp met uitstroomstenen is dus een goedkope en effectieve manier om voor extra stroming te zorgen in het aquarium, ook op plaatsen waar dat anders lastig te bereiken is.

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics