Mijn vrouw wilde graag een nieuwe plafondlamp op de slaapkamer.  De oude was ook al aardig oud en niet echt meer van deze tijd.

En omdat we toch bij de Ikea moesten zijn, hebben we daar naar een lamp gekeken. En ze zag nog een leuke ook. Ook ik vond dat ding er best goed uit zien. Strak en modern.

Dus zo'n lamp, zonder verder naar de doos te kijken, mee genomen. Dat ding heb ik al snel gemonteerd en uitgeprobeerd. En toen was het even schrikken. Wat komt daar een berg licht uit. Genoeg om in één keer de hele bovenverdieping te verlichten. Maar ja, dat doet ie niet, want de muren laten geen licht door.

Het ding is een lamp zonder fitting, maar er zitten vier plaatjes in met aangesoldeerde leds. Dimbaar lijkt de lamp ook niet te zijn, dus een beetje licht dimmen gaat ook al niet. Even maar op de site van Ikea gekeken. Daar blijkt dat de lamp een lichtopbrengst van 1000 lumen heeft. Ter info, onze lampen hadden anders hoogstens een opbrengst van 150 ~ 200 lumen. Maar ach. Het ding brand meestal maar een paar minuten, dus een ramp is het niet. Dit is de bewuste lamp:

IMG_20181228_101256.jpg

Dus toch maar mooi laten hangen. Het ding werkt trouwens wel goed, als je 's morgens nog ff wakker moet worden. Dat ff is je dan niet gegund. Door het vele licht ben je gelijk goed wakker.

Maar ook in de keuken wilde mijn vrouw een nieuwe lamp. Of eigenlijk meer licht. Want de plafondlamp daar, was niet de meest lichtgevende lichtbron in huis. Dat was ook niet nodig, maar een beetje meer kon geen kwaad.

Tijdens het boodschappen doen zagen we bij de Aldi ook lampen. Weer met geïntegreerde leds. Nu hadden we wel op de doos gekeken, daarop stond 800 lumen. Dus een stukje minder dan die van de slaapkamer. Prima toch? Want zoveel als in de slaapkamer hoefde niet. Had ik er niet bij stil gestaan dat de keuken ook een heel stuk kleiner dan de slaapkamer is.... Dus dat verschil van 200 lumen, daar merkten we niets van, bleek later. Want toen ik deze lamp opgehangen had, bleek dat ook deze zeeën van licht geeft. Nog steeds voldoende om de keuken, deels de gang, en deels de kamer te verlichten. Dat kan nu ook. Tussen de kamer en keuken zit geen deur, en tussen de keuken gang zit een deur met glas erin. Dit is de bewuste lamp:

IMG_20181228_101157.jpg

De volgende keer zal ik een lamp kiezen die of gewoon een fitting heeft, want dan kun je de lamp verwisselen, of een lamp kiezen met hooguit de helft van het aantal lumen. Lijkt me ook nog ruim voldoende.

Kijken naar het aantal Watt's wat zo'n lamp verbruikt is natuurlijk ook een kleine indicatie. De lamp in de slaapkamer verbruikt 18 Watt, die in de keuken 14,5 Watt. Maar beter is om te kijken naar het aantal lumen. Want lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron naar alle richtingen uitstraalt. Dat is tenminste eerlijk vergelijken. Daarom is het beter om te kijken naar lumen dan Watt, als je tenminste wilt weten hoeveel licht de lamp geeft. Wil je weten hoeveel stroom die verbruikt, dan moet je kijken naar het aantal Watt. Natuurlijk is het zo dat een lamp die veel licht (lumen) geeft, meer verbruikt (Watt) dan een lamp die weinig licht geeft. Maar het verbruik van leds, bij een gelijk aantal lumen, kan per fabrikant toch wat verschillen, dus voor de opbrengst is lumen de juiste indicatie.

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.