Velen hebben alg in het aquarium. Ik ook. En dat mag ook. Mits het niet teveel is. 

Ik heb voornamelijk penseelalg. Dat zit vooral op mijn achterwand. Dat stoort me niet en het lijkt erop dat het langzaam verminderd.

Maar er zijn natuurlijk ook andere algen, zoals zweefalg, puntalg en draadalg. Daarvan zijn zweefalg en draadalg de lastigste. 

Dan is meestal de vraag, hoe kom ik er af.

Nou dat is meestal vrij eenvoudig. Zorg voor wat snelgroeiende planten in het aquarium en voor voldoende licht. Bij zweefalg moet je dan ook ruim water verwisselen, want zweefalg zorgt ervoor dat het licht niet meer bij de planten kan komen. Bij draadalg kun je met een borsteltje of sateprikker meestal het ergste wel weghalen. 

Zorg er ook voor dat je niet teveel licht hebt. Bij fabrieksbakken is dat eenvoudig, gebruik niet meer lampen dan dat er door de fabriek in is gebouwd. 

De snelgroeiende planten zullen alle meststoffen voor de algen wegsnoepen. En dan zullen de meeste, tot alle, algen verdwijnen. Maar wat zijn snelgroeiers? Dat zijn bijvoorbeeld hoornblad, cabomba, waterpest, vaantjesplant, valisneria en Belgisch groen. Hiervan heb ik de laatste twee in mijn aquarium staan. En in ruime mate. Maar vooral hoornblad, cabomba, waterpest groeien zo hard, dat het een grote concurrent van de alg is.

Bestrijd alg niet met chemische middeltjes, die helpen wel, maar zijn vaak ook heel slecht voor de planten. 

Verder kun je eventueel het aantal branduren van het licht terugbrengen. Ga terug naar 8 uur per dag en breng dit in de loop van de weken weer op naar maximaal 12 uur. Heb je nachtverlichting dan hoef je de branduren daarvan niet mee te tellen.

Doe verder niets aan het filter of andere techniek.

Het terugbrengen van de branduren zorgt ervoor dat de alg minder licht krijgt. Die heeft de alg eigenlijk heel hard nodig. De planten ook wel, maar die kunnen wel even met wat minder toe. Het zorgt er verder voor dat de bak weer stabiliseert. Als de planten weer een beetje gaan groeien en de alg verminderd, dan kan de lichtduur weer wat omhoog. 

Nu de alg verminderd of verdwenen is moet je niet gelijk alle snelgroeiers eruit halen. Vervang ze door mooiere of laat er wat staan. Het is niet voor niets dat ik de valisneria en Belgisch groen nog gewoon heb. 

Op de onderstaande foto kun je de penseelalg op de achterwand goed zien:

En zo zie je... de planten zorgen er niet alleen voor dat het water schoon blijft, maar ook nog eens dat de algengroei niet uit de hand loopt.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics