Is een groter filter bij de vijver altijd noodzakelijk? Of kan het ook met een klein filtertje.

Als je al een heel groot filter hebt, dan hoef je natuurlijk geen groter filter. Maar veel mensen met een klein filtertje vragen zich wel af, is een groter filter noodzakelijk?

Ik had vorig jaar nog de kruik als filter. Nou een kleiner filter voor een vijver is haast niet te krijgen. Nu heb ik een iets groter filter. En zie ik een verschil? Nee. Kijk zelf maar. Eerst twee foto's van mei 2018:

20180506_135735.jpg

20180522_135212.jpg

En nu twee foto's van mei 2019:

IMG_20190520_095341320.jpg

IMG_20190520_095354044.jpg

Ik zie dat in beide jaren de vijver goed helder was. Daarvoor heb je dus geen groter filter voor nodig. Maar hoe kan dat?

Dat is heel eenvoudig. Daar zijn drie redenen voor:

  1. Er staan voldoende planten in de vijver. En dan tellen alle planten mee. Dus zowel de onderwater zuurstofplanten als de moerasplanten aan de zijkanten, die alleen maar met de wortels in het water staan.
  2. Er is voldoende stroming. De pomp die het  water naar het filter stuurt ligt aan de ene kant van de vijver, terwijl de uitstroom van het filter (de emmer) aan de andere kant ligt. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen voor de planten goed bij die planten komen waardoor ze voldoende van deze stoffen opnemen.
  3. Het water bevat altijd voldoende zuurstof. Dit omdat er voldoende zuurstofplanten in staan. Maar ook door het fonteintje die regelmatig (op een schakelklok) draait en omdat de uitstroom van het filter boven het wateroppervlakte ligt. Hierdoor ontstaat een klein watervalletje wat ook zuurstof in het water brengt.

    IMG_20190520_100028932.jpg

Die zuurstof is niet alleen belangrijk voor de vissen, maar bijvoorbeeld ook voor de bacteriën die tussen de wortels van de planten leven En samen met de planten zorgen die bacteriën ervoor dat het water gezond blijft. En dat zorgt weer voor helder water.

En dan heb je eigenlijk niet eens een filter nodig. Maar als je er dan toch één kiest, kies dan niet voor een onbenullig groot exemplaar. Want die hebben een grote pomp nodig, En dat is vaak alleen maar duur in stroom. En het geld wat dat kost, kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld een leuke vijverplant van te kopen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel