Dat is een goede vraag. Maar die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het ligt er namelijk maar aan hoe je het bekijkt.

Ten eerste moet je er van uit gaan dat je ongeveer 8 kWh nodig hebt om het te kunnen vergelijken met 1 m3 gas. Dan is er nog zoiets als, bereken ik de prijs per eenheid inclusief of exclusief de vaste kosten? Als het inclusief is, dan krijg je een heel apart verhaal. Dit omdat de teruggaaf energiebelasting flink verhoogd is. Deze wordt altijd verrekend via de elektrakosten. Als dus de vaste kosten meegeteld worden, wordt elektriciteit per kWh dus goedkoper. Ik zal het laten zien.

Deze eerste 4 dagen van januari hebben we 72 kWh verbruikt. Dat kost ons, exclusief de vaste kosten 25,28 Dat is een gemiddeld tarief per kWh, van 0,2112 Gaan we echter de vaste kosten ook verdelen over de verbruikte stroom, dan krijgen we een heel ander beeld. Dan kosten die 72 kWh nog maar 6,24 Dat is een gemiddeld tarief van 0,08628

Voor gas geldt iets anders. Daar wordt het tarief alleen maar hoger, want er is geen teruggaaf energiebelasting over gas. Deze laatste dagen hebben we 20 m3 gas verbruikt. Dit kost exclusief vaste kosten 15,28 Dat is gemiddeld 0,79 per m3. Maar inclusief vaste kosten zijn de kosten voor deze vier dagen 24,92  Dat is 1,25 per m3 inclusief de vaste kosten.

Nu kunnen we het een en ander vergelijken. Eerst maar eens zonder vaste kosten:

Totaal verbruik kWh 72,36
Totaal kosten € 15,28
Gemiddeld tarief kWh € 0,2112
Totaal verbruik m3 20
Totaalkosten € 15,87
Gemiddeld tarief m3 € 0,79
8 kWh € 1,68963
verschil € 0,89627

En nu met vaste kosten:

Totaal verbruik kWh 72,36
Totaalkosten € 6,24
Gemiddeld tarief kWh € 0,08628
Totaalverbruik m3 20
Totaalkosten € 24,92
Gemiddeld tarief m3 € 1,25
8 kWh € 0,69025
verschil € 0,55575-

Nu blijkt waarom het zo moeilijk is om de bovenstaande vraag te beantwoorden. Moeten we nu inclusief of exclusief de vaste kosten rekenen? Als we exclusief de vaste kosten rekenen, dan is gas nog altijd goedkoper om het huis te verwarmen. Maar kijken we inclusief vaste kosten, dan wordt het een ander verhaal.

Maar, nu nog wat anders. Dit is een vergelijk over 4 dagen! De vaste kosten per periode is natuurlijk altijd gelijk. Maar de variabele kosten verschillen per periode. Ik bedoel, in de winter wordt veel meer gas verbruikt, dan in de zomer. Maar de vaste kosten worden in die periodes verdeeld over het verbruik. Daarom durf ik nu nog steeds niet te zeggen wat goedkoper is, gas of elektrisch verwarmen. Maar ik denk wel dat we dicht op het omslagpunt zitten. Deze berekening staat gewoon in mijn spreadsheet, dus hier zal ik in de loop van het jaar nog een paar keer op terugkomen.

De vervolgblogjes zijn ondertussen allemaal geplaatst inclusief een Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen IV Zie hiernaast bij de Gerelateerde blogs


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Reacties  

0 # Starla 09-06-2021 23:30
Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day.
It's always useful to read articles from other writers and practice a little something from
other sites.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Tom Hansen 16-02-2021 12:46
I actually agree with Frank.
I have no intention of either changing supplier or making a big investment in new equipment, so for me, the fixed costs are beyond my control. For that reason I am only interested in finding out if reducing gas consumption by turning radiator heating off, and replace with some kind of electric heating, will save money in the long run
Very simplistic calculation
1 M3 of gas cost 0,81 per M3
1 KWH of electricity cost 0,215 per KWH

That means that for each M3 of gas I can save, I can “afford” to spend an extra 4 KWH of electricity.

If interested, I have made this page which also has some graph with real life data in it.
https://bloggy.tfhansen.com/gas-or-electricy-for-heating/

I have only used electricity for heating for a few days so a bit early days, but it looks like - yes indeed, it will be cheaper (at least for me) to do this
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Tom Hansen 16-02-2021 12:33
Thank you for posting this - and also for the comments.

I actually agree with frank that fixed costs in many cases are irrelevant - personally I am only interested in the actual gas/electricity usage as these costs are the only costs I can control
I have written a much longer story which you can see here if you are interested
https://bloggy.tfhansen.com/gas-or-electricy-for-heating/
but in short the way i see this is that for each M3 of gas i can save, i can afford to use 4 KWH of eletricity
so if i can reduce gas usage by for example 4 M3 per day and in return can heat up my apartment with less than 16 KWH, then i will be saving money
I have only been doing this for a few days, but it looks like i can indeed save by using electricy :-)
comments will be welcomed
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Mark 25-12-2020 18:20
En dan nog iets heel anders...... worden de Kwh opgewekt middels je eigen paneeltjes. Hoe moet je de investeringskosten hiervan omslaan op het produkt Kwh?
En hoeveel kost t om je huis te verwarmen van 15 tot 21 graden (vloerverwarming) middels je warmtepomp die elektriciteit nodig heeft t.o.v. de hoeveelheid m2 gas die nodig is.
Ik ben heel benieuwd welke antwoorden hierop te krijgen zijn. grtz. Mark
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Riny Feller 26-12-2020 10:36
Hallo Mark,

Je opmerkingen zijn terecht. Op je vragen zijn hier geen antwoorden te vinden. Waarom niet? Daar is wel een heel makkelijk antwoord op te geven. Ik woon in een huurhuis. De panelen zijn bij ons neergelegd door de woningbouwvereniging in samenwerking met Wocozon. Wij betalen geen extra huur voor deze panelen maar betalen per kWh stroom die door de panelen geleverd worden, met een max bedrag. Het tarief wat hiervoor gerekend wordt is goedkoper dan die van elk energiebedrijf.

Maar stel de zonnepanelen leveren elk jaar een bezuiniging op van zeg 100 euro. Ze leveren bijvoorbeeld 1500 kWh. Dan zou je het om kunnen rekenen.

De berekening van vloerverwarming is helemaal een lastige. Dit omdat hier veel factoren van belang zijn. Van belang zijn oa de grote van het huis en de oppervlakte van de vloer, hoe goed het huis geïsoleerd is, etc. trouwens met vloerverwarming wordt vaak geadviseerd om de nachtverlaging niet te veel te maken. Verlagen naar max 17 graden wordt dan vaak aanbevolen. Het rendement van de warmtepomp speelt natuurlijk ook een grote rol. En daar heb ik al helemaal geen ervaring mee. En ik schrijf altijd uit eigen ervaring...

Trouwens de discussie vind ik wel een hele mooie. Ik ben dan ook benieuwd naar andere reacties.


Maar daarom wordt steeds als uitgangspunt het gasverbruik gebruikt. Dit omdat dit ook afhankelijk is van alle factoren die hierboven genoemd zijn.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Frank 30-11-2020 11:25
hi, interessant en bedankt.
ik onderzocht of bijverwarming via een elektrische kachel erbij interessanter was als het verhogen van de cv. dan moet je rekenen wat 1 kwh erbij extra kost, en dan spelen de vaste kosten geen rol meer
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Frans 09-09-2021 19:57
En wat is het antwoord?
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Conrad Winkelman 25-11-2020 19:44
Ik zit met hetzelfde probleem What is goedloper?}
Ik heb zonnepanelen met een gespecifieerde opbrengt op mijn locatie en oriëntatie van 4225 kWh/jaar...ben nog geen 3 maanden operationeel, Mijn thuis verbruik elektra is 1300 kWy/jaar .Ik was ban plan om deze winter elektrisch te gaan verwarmen in plaats van met gas en ben daar ook zo mee begonnen----gas verbruik ging dus sterk naar omlaag maar elektra verbruik sterk omhoog. het probleem is nu dat in de winter de PV opbrengst zeer laag is en dus moet er extra energie uit het Net getrokken worden en is de saldering zeer laag. Elektra kosten gaan dus sterk om HOOG maar de Energiebelasting KREDIET COMPENSEERT dat maar ik kan niet vooruit inschatten of ik beter af ben weer met gas te gaan verwarmen dese winter......In de zomer leveren PV-panelen meer dan 3x zo veel energie als ik normaal in de zomer verbruik, dus gaat de Saldering 100% van de elektra verbruik "wegschrijven" . Ik heb geen idee of ik goed bezig ben. Advies?
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Riny Feller 26-11-2020 19:27
Tja... een beetje een lastige. Maar even naar de cijfers kijken:
* Normaal verbruik per jaar: 1300 kWh
* Verwachter opbrengst: 4225 kWh
Resteert 2925 kWh voor verwarming.

Nu kijk ik even naar mijn jaarverbruik aan gas, wij verbruiken alleen gas voor verwarmen en warm water:
* jaarverbruik gas: 900 m3
Omgerekend naar stroom is dat dus 900*8=7200 kWh.
Zou u hetzelfde gasverbruik hebben als wij dan moet u dus nog 7200 - 2925 = 4275 kWh inkopen bij een energieleverancier. Gemiddeld kost een kWh in Nederland 22 cent. Dat betekend dat de stroomkosten dan ongevver 940 euro bedragen. Gaskosten zijn dan (bijna) nul. Alleen voor warm water en eventueel koken hebt u dan nog gas nodig. Is deze 940 euro op jaarbasis beduidend lager dan wat u vorige jaren betaald hebt, dan is het waarschijnlijk rendabel om elektrisch te verwarmen.

Even nog dit. Dit is even een vlotte berekening. Ik kan niet garant staan dat dit exact klopt bij uw situatie. Onder andere stookgedrag, isolatie etc zijn van grote invloed.
Maar het gaat dus altijd om het jaarverbruik. Dit omdat idd de opbrengst van depv in het voorjaar en zomer veel hoger liggen dan in de winter, maar het gasverbruik het tegenovergestelde. Maar bij een energiebedrijf betaal je per maand ook hetzelfde, uitgaande van een jaarverbruik.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Conrad Winkelman 27-09-2021 10:43
Mijn voormalige gas verbruik was veel lager...500 m3.
Stroom= 500*8=4000 kWh.
Overige elektra is (4000-1300) = 2700 kWh. De 1300 Verkoop-inkomsten----
De vraag nu is: Met de Winstprognose van van € 160 per jaar Teruglevering en 1300*0,22 = € 285 Saldering + € 50 (voor het vermijden van 225 kWh elektra inkoop) heb ik ~€ 495/jr beschikbaar om een kleine water boiler te installeren zodat Douchewater en Keuken-water elektrisch verwarmen. Ik heb dan alleen gas nodig voor af- en-toe koken en wat bakken----Ik gebruik vaak de elektrische Grill-Oven voor koken en heb in in de winter ook elektrische bijverwarming.----De Woning is redelijk goed geïnsulteerd
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Riny Feller 27-09-2021 17:59
Hallo Conrad

Mijn advies: Veel gemeentes hebben lokaal experts die je bij deze vraag kunnen helpen. Die adviseurs kunnen jouw situatie beter beoordelen dan ik.

Het behouden van gas om af en toe te koken lijkt me niet rendabel. Dit kost waarschijnlijk te veel. Want het koken verbruikt maar een paar kub. gas. Dan zijn waarschijnlijk de vaste kosten te hoog in verhouding met het verbruik. (analoog: Als je een auto bezit en deze alleen maar gebruikt voor 1 ritje per maand van 2 of 3 km, dan is de auto eigenlijk ook te duur). Dan is het logischer om ook elektrisch te koken, denk dan voornamelijk aan inductie. De kookplaten hiervoor zijn niet zo duur meer.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
+1 # Lewie 02-11-2020 09:31
duidelijke berekening,

Zou je hier nog eens op terug kunnen komen zoals vermeld in de laatste zin?

Ik ben wel benieuwd hoe deze berekening is na een jaar.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Riny Feller 12-11-2020 17:31
Hallo Lewie. Bedankt voor je reactie. Sorry dat ik zelf zo lang heb gewacht met reageren.

Tussentijds heb ik 2 keer een vervolg geschreven. Deze kun je hier vinden:
https://rinyfeller.nl/?view=article&id=341:elektriciteit-vs-gas-wat-is-goedkoper-verwarmen-ii&catid=14:algemeen en https://rinyfeller.nl/?view=article&id=356:elektriciteit-vs-gas-wat-is-goedkoper-verwarmen-iii&catid=14:algemeen.

Aan het eind van het jaar - begin volgend jaar zal ik nog een conclusie schrijven.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
advertentie: