Een vijver wat net aangelegd is heeft vaak de neiging om groen te worden. De zweefalgen krijgen dan de overhand. Vele beginners denken dan dat ze een groter filter of een UV-filter moeten gaan gebruiken. Maar vaak is dat niet het geval. Een vijver van elke grote is eenvoudig helder te krijgen en te houden met planten, maar veel planten. Het voordeel hiervan is dat dit uiteindelijk een veel natuurlijke en gezondere manier is voor de vijver en dus ook voor de eventuele vissen die daar in leven.

Welke planten heb ik dan nodig? In elk geval zuurstofplanten. Goede zuurstofplanten zijn fonteinkruid (alle soorten), hoornblad en aarvederkruid. Dit zijn allemaal snelgroeiende planten die veel zuurstof produceren. Kies een royale hoeveelheid van die planten. Doordat ze zo hard groeien nemen ze gelijk veel afvalstoffen op.

Zuurstofplanten tussen en onder de leliebladeren

Verder kun je natuurlijk ook nog oeverplanten plaatsen. Deze staan alleen met de wortels in het water. Ze staan mooi, geven soms prachtige bloemen en helpen mee om het water zuiver te houden. Verder geven ze ook nog de broodnodige schaduw.

Moerasplanten aan de rand van de vijver

Verder kun je voor schaduw ook nog een lelie plaatsen. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige bloemen die ze geven. Schaduw heb je nodig. Dit omdat je het risico loopt dat de temperatuur in de vijver of te snel heel hoog oploopt, of dat de temperatuur heel erg schommelt. Dat laatste is niet goed voor de vissen maar ook niet voor de planten.

En met al deze planten heb je, alleen het eerste jaar misschien niet, altijd een prachtige heldere vijver die er ook nog eens vaak heel natuurlijk uitziet.

Het voordeel hiervan, je hebt geen groot filter nodig. Een kleintje kan helpen, dan helpt het de vijver helder te houden van zweefvuil. Ik heb bijvoorbeeld wel een klein filter. Maar deze is inderdaad bedoeld om de planten te ondersteunen. Al het water gaat maar één keer per 3 uur door het filter. Dat is heel weinig. Maar je ziet dat het filter wat doet. Bij de uitstroom van het filter groeien de oeverplanten het hardst.

Uitstroom van het filter

Maar doordat het water voornamelijk door de planten gezond gehouden wordt zijn de kosten voor filtering laag. De pomp die het water naar het filter stuurt is een 40 Watt pomp. Deze draait natuurlijk 24/7. Dat kost, bij een tarief van 22  ct per kWh, 77 euro per jaar. Dat lijkt een behoorlijk bedrag. Maar de meeste mensen met een kale koi vijver betalen veel meer aan stroom omdat ze een behoorlijk groot filtersysteem in moeten zetten.

Wij dus niet. En toch hebben we al jaren een prachtige heldere vijver. Eenvoudig gefilterd met planten.

Een nadeeltje heeft een vijver als de onze wel dat deze wel wat snoeiwerk nodig heeft. De zuurstofplanten groeien hard. En je wilt wel dat de vissen ook nog wat zwemruimte hebben. Ook de lelie heeft af en toe wat werk nodig. Een teveel aan bladeren moet weggenomen worden. Want anders krijgen de daaronder groeiende zuurstofplanten geen licht meer, en gaan dood. Of dit onderhoud een echt nadeel is mag jezelf beoordelen, ik vind het wel leuk werk.

En ik beloof je. Heb je de vijver ingericht met veel planten dan kun je er lang en veel van genieten.

IMG_20200713_132926134.jpg

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics