Velen in de aquariumwereld gebruiken sponzen alleen voor mechanische filtering. Voor biologische filtering gebruiken ze dan een ceramische ring of ander materiaal wat speciaal verkocht wordt voor biologische filtering.

Maar die speciale biologische filtering is vaak aan de prijzige kant, soms zelfs domweg belachelijk duur. Werkt die biologische filtermateriaal? Jazeker. Het kan gigantische hoeveelheden bacteriën huisvesten. En dat kan nuttig zijn. En ik zeg bewust kan... want het kan ook een beetje overbodig zijn.

Natuurlijk wil je het beste voor je dieren. Maar denk ook een beetje na. Als je een bak hebt waar weinig vervuiling opgebouwd wordt, niet overvoerd wordt, en niet overbevolkt is. Dan kan het maar zo zijn dat je best zonder die duurdere biologische filtermaterialen kunt. Maar... denken dan sommigen, dan komt de huisvesting van de broodnodige bacteriën in gedrang. Nee hoor. Want bij elk filter wordt op z'n minst sponzen mee geleverd. En sponzen zijn niet alleen goed in het mechanisch filteren. Nee, ze kunnen prima dienen als huisvesting voor bacteriën. Het klopt, er huisvesten minder bacteriën op 1 cm2 spons als op 1 cm2 biologisch filtermateriaal. Maar vaak is dat ook niet nodig. En waarom zou je dan extra geld uitgeven voor extra biologisch filtermateriaal.

En gebruik ik dan ook alleen maar sponzen als biologisch filtermateriaal? Nee. Ik heb vissen die erg vervuilen en die behoorlijk gevoerd worden. Ik gebruik al jaren ceramische ringen en balletjes. Juist omdat dit voor mijn bak wel verstandig is. Maar ook in dat filter worden sponzen ook ingezet voor biologische filtering. Want bovenop liggen watten, wat eigenlijk altijd de fijnste mechanische filtering is. De sponzen eronder filteren dus niet mechanisch en dus alleen biologisch. En dat is te zien:

Ze zijn lekker bruin van de bacteriën. Maar veel zichtbaar vuil zit er niet aan. Dus mechanisch zullen ze niet filteren, maar wel biologisch.

Dus overhype de biologische filtering niet. Het is belangrijk, maar je hebt vaak al meer dan voldoende filtering in jouw aquarium.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel