Het vriest al de hele week en dat zal iedereen merken aan de energierekening. Door de kou zal iedereen iets meer stoken. Maar hoeveel dat verschilt per huishouden. Dit komt doordat niet ieder huis even goed geïsoleerd is en door het stookgedrag van de bewoners.

Gemiddeld verbruikten we tot vorige week gemiddeld 33 m2 gas. Deze week wordt dat waarschijnlijk zo'n 55 m3. Dat is 22 m3 meer. Dus zijn de kosten ook hoger. Die zijn ongeveer 16 euro gestegen voor deze week.

Maar bij ons wordt niet alleen meer gas verbruikt. Ook meer stroom. Daar is een verklaring voor. We hebben één ruimte die elektrisch verwarmt wordt. Dat is onze bijkeuken. Dat is een ruimte die oorspronkelijk, toen het huis gebouwd werd, bij de tuin hoorde. Deze ruimte is dan ook eenvoudig gebouwd. Het heeft een dak van golfplaten en is totaal niet geïsoleerd. En deze ruimte is niet voorzien van centrale verwarming.

Wel hangt er een elektrisch kacheltje. Wel een heel kleintje. Deze moet de ruimte minimaal vorstvrij houden.

IMG_20210212_084156708.jpg

Maar waarom hangt dat kacheltje daar? Waarom mag het daar niet vriezen? Dit omdat daar onder meer onze wasmachine en afwasmachine staan. Er zijn daar dus aansluitingen voor water. En die willen we niet laten bevriezen. Ook lijkt het me niet verstandig dat de genoemde machines bevriezen. Dus moeten we voorkomen dat de temperatuur in deze bijkeuken te laag wordt. Daarom dus een kacheltje.

En dat hebben we deze week gemerkt. Gemiddeld gebruiken we in de winter ongeveer 85 kWh per week. Deze week verwacht ik dat we 150 kWh gaan verbruiken. Dat is maar liefst 66 kWh meer. En dat heeft natuurlijk een prijskaartje. Gemiddeld kost een winterweek aan elektriciteit 12 euro. Nu verwacht ik dat deze week 25 euro gaat kosten. Nog eens 13 euro meer dus.

In totaal zijn we deze week dus bijna 30 euro meer kwijt. Geeft dat? Nee hoor. We hebben altijd een buffer. We betalen aan onze energieleverancier meer als dat we verwachten dat we moeten betalen. Daardoor hebben we ruimte voor dit soort weken.

Volgende week lijkt het weer een stuk warmer te worden dus zal het waarschijnlijk bij deze ene week blijven. Dus een gigantische hoeveelheid extra verbruik wordt het dan ook niet. Dus we gaan nog steeds met een goed gevoel door deze periode heen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: