Hits: 1584

Als ik nu de resultaten van mijn weerstation vergelijk met de website "Weer in de Boskamp" dan zie ik toch verschillen. Hoe kan dat nu?

Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen.

De buitensensoren hangen tussen de huizen in en niet veel meer in het open veld. De wind zal hierdoor minder invloed hebben op de windsensor. Het waait letterlijk minder hard tussen de huizen in vergelijking met het open veld. Verder is het warmer tussen de huizen dan in het open veld. Ik woon in een blok van rijtjeshuizen. Daar is natuurlijk veel steen. En stenen houden de warmte vast. Daardoor is het warmer tussen de huizen.

Dat het warmer is tussen de huizen is bij de meteorologen een bekend verschijnsel. In de stad is het vaak veel warmer dan op het platteland. Dat kan wel een paar graden schelen.

Dit is ook één van de redenen dat men tegenwoordig adviseert om niet je hele tuin meer te verstenen. Dus niet meer helemaal betegelen. De actie NK-Tegelwippen is heel populair. Het scheelt warmte, maar ook wateroverlast, bij hevige regenval.

Hebben wij de tuin helemaal betegeld? Nee. Maar waar geen tegels liggen, ligt grind of split. Dat is wel steen. Dus het houdt warmte vast. Maar regen kan er wel doorheen zakken. Dat scheelt.

Maar om even terug te komen op het onderwerp. De verschillen zijn te verklaren. En het vele groen, en water, in de vijver. Het zal wel invloed hebben, maar niet voldoende om de behoorlijke opwarming van onze tuin tegen te gaan. Daarvoor zouden we eigenlijk nog meer groen in de tuin moeten hebben.

En om te laten zien wat de verschillen zijn, hier een schermafdruk van "Weer in de Boskamp" en een foto van mijn weerstation. Beiden op ongeveer hetzelfde moment genomen.

Schermafdruk Weer in de boskamp

Weerstation

Web Analytics