Tja, dat is een lastige. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen.
 
1. Zet als het kan de instelling van de thermostaatverwarming lager. Veel vissen kunnen op 23 graden gehouden worden. Heb je de verwarming nog op 24 of hoger staan, dan kan je hier natuurlijk op bezuinigen. Niet veel lager zetten, daar kunnen niet alle vissen tegen. Maar 23 graden, dat kunnen veel vissen goed hebben.

2. De verlichtingsduur, dus hoe lang de lampen per dag branden, verminderen. Elk uur dat een lamp niet brand, scheelt al weer een beetje.
 
3. Kijk wat jouw filterpomp aan stroom verbruikt. Of wat ze in totaal verbruiken. Kan deze, mits het budget het toelaat, vervangen worden door een nieuw exemplaar wat zuiniger is? Doe dat dan. Kijk daarbij ook eens naar interne filters. Deze zijn vaak veel zuiniger aan stroomverbruik. Als voorbeeld:
Eerder had ik een extern potfilter die 28 Watt verbruikte. Daarbij gebruikte ik nog een intern filter van 8 Watt. Samen dus 36 Watt.Nu heb ik 3 filters in gebruik, maar samen gebruiken ze 30 Watt. Het gekke is, nu heb ik een hoger debiet, meer doorstroming dus. En kan ik meer filtermedia kwijt. Dus een interne filters kan goedkoper zijn dan externe.  
 
Wat heb ik zelf gedaan:
1. De orginele Juwel Multilux LED verlichting geheel uit geschakeld. Daartegen de VT SMD LED die uren extra laten branden. Dat scheelde 4,5 uur maal de helft van het vermogen. Dat scheelt op jaarbasis 8,06 euro.
 
2. De Tetra In 600 filter uitgezet. Dat scheelt op jaarbasis 12,57 euro. Samen is dat een besparing van 20,63 euro. Niet veel, maar elk beetje helpt. Maar pas op dat is tegen het gemiddeld tarief (ivm de zonnepanelen) van 18 cent kWh. Nu draaien er dus nog maar 2 interne filters.
 
Eens rekenen met een gemiddeld tarief van 22 cent kWh. Dan wordt het de besparing op jaarbasis 26,47 euro  
 
Zou ik echter nu een contract bij mijn energieleverancier moeten afsluiten dan vraagt deze 44 cent per kwh. Dat is een behoorlijke verhoging. Dan zouden de besparingen maar liefst 52,95 euro bedragen. Dat is al een behoorlijk bedrag.  
 
Zo zie je dat een verandering aan het tarief een behoorlijke invloed kan hebben op de kosten van onze hobby. En dan is het zeker aantrekkelijk om eens te kijken of we de kosten iets verlagen kunnen. Want elk klein beetje besparen helpt weer.
 

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.