Veel cichlidehouders hebben meer dan èèn potfilter onder hun aquarium. Ik heb er maar èèn. Dat vinden de meeste cichlidehouders veel te weinig. De èèn zweert bij meerdere potfilters en de ander bij een bioloog.

 Ik vind èèn potfilter meer dan genoeg. De meeste aquariumhouders vergeten immers dat ook de bodem een groot filter is. Al is het maar de oppervlakte daarvan.

En daarnaast heb ik geen maaskeien of breuksteen in het aquarium maar lavastenen. Deze zijn poreus. En dat betekend dat deze ook behuisd worden door vele bacteriën. Lava wordt regelmatig als filtermateriaal in een bioloog of potfilter gebruikt. Maar het kan dus ook los in het aquarium. Maar ondanks dat het niet in het filter zit, zullen er altijd bacteriën in groeien.

Natuurlijk houden deze bacteriën niet zo van licht, daarom zijn filters vaak ondoorzichtig en donker van binnen. Maar deze stenen kennen genoeg oppervlakte tussen de kieren en de onderkant. En reken er maar op dat daar wel bacteriën zitten. Ook binnen in de stenen zitten bacteriën. De eerste paar cm zijn dat de normale bacteriën die in elk filter ook leven. Verder naar binnen zullen ook anaerobe bacteriën zitten. Deze zetten nitraten weer om in andere stoffen. Prima.

Een ander nadeel van twee of meer potfilters je wel heel veel stroming in de bak krijgt. Sommigen zeggen ook dat dit nodig is. Daar geloof ik geen bal van. Malawicichliden leven in meren. En in meren zijn meestal geen grote stromingen. Daarom zijn de vissen ook wat lomp en niet gestroomlijnt.

Al met al, met de juiste opzet, kun je prima cichliden houden zonder grote pompen of filters.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics