Vandaag was het weer zover. Tijd voor onderhoud aan het aquarium.

Het eerste wat ik deed was het glas schoon maken. Even met een oude pas aan de binnenkant over het glas, kan ik makkelijk al het aanslag snel verwijderen. Maar er zat niet zoveel alg alg op het glas. Dit komt natuurlijk doordat ik niet zoveel licht in de bak heb. Ik gebruik maar 2 van de vier TL-buizen. Dat is genoeg voor de vissen, en ik denk ook voor de planten.

Wel zie ik dat de eerste alg al op de stenen komen. Prima. Cichliden vinden een beetje alg wel lekker. En het staat ook nog eens natuurlijk.

Daarna heb ik het filter losgekoppeld. Even het voorfilter eruit gehaald en de sponzen die daarin zitten licht uitgespoeld. Die waren behoorlijk vuil. Aangezien deze bedoeld zijn om het grove vuil af te vangen en niet om bacteriën op te kweken, kunnen deze rustig uitgespoeld worden. Dit doe ik gewoon onder de kraan.

Nadat het filter weer aangesloten was, ben ik begonnen met de waterwissel. Eerst maar eens 10 emmers eruit geheveld. Gewoon de emmer op een krukje, slang in de bak, even aanzuigen en dan het water in de emmer laten lopen. En dat dan 10 keer.

Het water gooi ik trouwens niet in de wc of gootsteen, maar nog altijd gewoon in de vijver.

Daarna kon het aquarium gevuld worden. Toen heb ik gelijk het filter weer aangezet. Pfff... dat vallende water maakt best veel lawaai.

Maar emmertje op het aquarium, slang in de emmer, en weer aanzuigen. Maar nu stroomt het water uit de emmer het aquarium in. Ook weer 10 emmers, en een beetje meer. Dit om het verdampte water ook aan te vullen.

Als slang gebruik ik trouwens gewoon een stuk tuinslang van ongeveer een meter of 2.

Daarna nog even plantjes snoeien... In dit geval, de lelijkste aangevreten bladeren weghalen, en ik was al weer bijna klaar.

Nu kan het aquarium er weer een weekje tegenaan.

En of deze vis blij was met al dat gedoe in zijn leefwereld?

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics