Aquarium

Ik doe elke week een waterwissel van ongeveer 120 liter. En ook water kost geld. Niet veel, maar als je kijkt op de site van Vitens zie je dat 1m3 meter water per 1 januari 2020 € 1,055 kost. Dat betaal je dus voor 1000 liter water. Eén liter kost dan ook € 0,00106

Nergens is water zo goedkoop en ook nog eens zo goed van kwaliteit. En daar gebruik ik dus 120 liter per week van voor een waterwissel in mijn aquarium.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Twee maand terug had ik eens in het grote Juwel filter gekeken en toen zag ik dat er geen onderhoud nodig was. Dus heb ik het toen met rust gelaten. De Tetra In 600 heb ik toen wel een onderhoudsbeurt gegeven.

Nu heeft het filter drie maand zonder onderhoud gedraaid, en is er een extra filter, de Tetra In 1000. En het werd tijd om toch weer eens de inhoud van het Juwel filter eruit te halen om te kijken of het nu wel onderhoud nodig had. En het viel nog steeds mee.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Eigenlijk verbaast het me hoeveel mensen een hekel hebben aan een intern filter. Natuurlijk, ze zijn vaak niet mooi en nemen, in meer of mindere mate, ruimte in het aquarium in. maar is dat zo erg?

Een intern filter is meestal makkelijk te installeren. Ze worden meestal met zuignapjes aan het glas gemaakt. Veel kan daar niet mee mis gaan. Die van Juwel zijn natuurlijk al in het aquarium gekit.

Dan het onderhoud. Vaak zitten er gewoon sponzen in. Die kun je er makkelijk uithalen en dan even uitspoelen. Vervangen hoef je ze niet vaak. Om dit te doen, moet je alleen niet bang zijn voor natte handen.

De stroming is vaak ook prima. Ze leveren betrekkelijk veel stroming tegen het verbruik. En vaak is de uitstroom ook nog te regelen. Je kunt vaak de sterkte en de richting van de stroming instellen.

Dan de capaciteit. Velen denken dat ze alleen geschikt zijn voor kleine aquaria. Maar als ik kijk naar de grootste Tetra In, die is geschikt voor aquaria van 150 ~ 200 liter. Die verpompt dan ook 1000 liter per uur, bruto. Dat is heel behoorlijk. En ook de sponzen die erin zitten zijn van goede kwaliteit. Niet te grof, maar redelijk fijn. Daardoor hebben ze goede mechanische werking. Maar ze zijn ook een behoorlijke plek om bacteriën op te laten groeien. Dus voor biologische filtering zullen ze ook geschikt zijn. Een Juwel filter is daarbij het buitenbeentje. Deze heeft een zeer grote ruimte voor filtermedia. En dus zal de biologische filtering van deze Juwel filters meer dan voldoende zijn.

Maar, roepen dan anderen, die sponzen zijn veel te klein om voldoende ruimte te bieden voor alle bacteriën die je nodig hebt om voldoende te kunnen filteren.

En daar ben ik het weer niet mee eens. Want velen denken dat alleen het filter de behuizing is voor de zuiverende bacteriën. En dat klopt niet. Ik heb al eens geschreven dat het grootste filter, de bodem is. Bacteriën groeien op alle oppervlakten. Dus er zijn al veel meer bacteriën in het aquarium dan dat velen denken.

Bij een beplant aquarium helpen deze planten ook mee het aquarium gezond te houden. Ze doen dit zelfs beter dan welk filter dan ook.

Dus de huisvesting van de bacteriën is meestal geen probleem.

Waarom nemen veel aquariumhouders dan zo'n groot filter. Omdat ze bang zijn dat ze niet voldoende ruimte hebben voor de bacteriën. Deze bacteriën zijn onzichtbaar. Je kunt ze niet tellen. Voor velen is het dus, beter teveel ruimte, dan te weinig ruimte voor de o zo belangrijke bacteriën. En dan gaan ze overdrijven. Niet bewust, maar toch. Beter safe dan sorry... En ze vinden een intern filter vaak lelijk. Tja, als het zicht zo belangrijk is, dan is de keuze voor een extern filter zo gemaakt. Maar binnenfilters hoeven niet op te vallen. Zwart valt al minder op, en je ze natuurlijk verstoppen achter planten of decoratie.

En waarom heb ik er dan drie interne filters. Terwijl ik er voor gezond aquariumwater, er eigenlijk maar één nodig heb. Eigenlijk voor twee dingen:
1. Extra stroming. Want ik merk dat ik met minder van die filtertjes, veel vuil op de bodem blijft liggen.
2. Extra mechanische filtering. Dus om zichtbaar vuil uit het water te filteren.
Ik moet er natuurlijk rekening mee houden dat ik bijna geen planten heb, en dat Malawi Cichliden behoorlijke vervuilers zijn. Ze eten veel, dus poepen ook veel. En woelen graag de bodem om.

Maar voor een aquarium zoals de meeste mensen hebben, is één filter voldoende. En dan is een binnenfilter prima te gebruiken.

IMG_20191122_133954105.jpg

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Gisteren had ik nog verteld dat ik het Tetra In filter gewisseld had voor een groter exemplaar. Dat betekende dat ik het kleinere in de kast had gelegd.

Maar dat vond ik eigenlijk zonde. Het is een goed filtertje en het geeft toch weer wat extra stroming en filtering. Dus heb ik het ding weer uit de kast gehaald en in het aquarium gestoken.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel