Vijver

Ik heb vandaag veel watermunt uit de vijver verwijderd. Het werd wel heel veel. Op zich zou dat niet zo erg zijn, maar ik had een beetje het idee dat andere planten hierdoor een beetje in de verdrukking kwamen.

Verder hadden we een probleempje in de vijver. Er verdampte veel water. Daarom heb ik de fontein uitgedaan. Maar via de planten (bladeren) wordt veel water verdampt. Dus met minder moerasplanten in de vijver, verdampt er waarschijnlijk ook minder water. Of het helpt, ik probeer het in elk geval.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Een vijver wat net aangelegd is heeft vaak de neiging om groen te worden. De zweefalgen krijgen dan de overhand. Vele beginners denken dan dat ze een groter filter of een UV-filter moeten gaan gebruiken. Maar vaak is dat niet het geval. Een vijver van elke grote is eenvoudig helder te krijgen en te houden met planten, maar veel planten. Het voordeel hiervan is dat dit uiteindelijk een veel natuurlijke en gezondere manier is voor de vijver en dus ook voor de eventuele vissen die daar in leven.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

De vraag is eenvoudig, maar zoals vaak, het antwoord niet. Maar ik ga toch een poging wagen om hier een klein beetje duidelijkheid in te geven.

Om te bepalen hoeveel filtering je nodig hebt, is er eigenlijk een onderliggende vraag. Hoeveel vervuiling heb je en hoe wordt dat afgebroken?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het is winter. Maar het weer is er nog steeds niet naar. Vorst hebben we tot nu toe, 19 januari, nog steeds niet gehad. Dat scheelt. Dus geen ijs op de vijver en geen problemen met de slangen of het fontein.

Maar wat doet het met de planten en vissen? Nou de vissen zijn af en toe nog te zien, al lijken ze voornamelijk in de onderste lagen van de vijver te zitten.

Verder lijkt de vijver een beetje een dorre en dode boel. Maar dat is het niet. Er is veel groen, al valt het in het eerste gezicht niet zo op. Kijk maar eens:

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel