Algemeen

TJa, we zaten een beetje met een probleem. We roken en krijgen ook wel eens visite die rookt. En bij ons geldt, wie niet buiten roken kan, moet maar buiten roken.

Gelukkig kun je onder het afdak heerlijk zitten. Alleen is dat in de winter wat koud. Daarom hebben we een terrasverwarmer opgehangen. En dat heeft weer een nadeel. Veel warmte gaat nogal snel weer verloren. Je stookt bijna alleen voor de mussen. En dat is ook zonde. Dus daar moest iets op verzonnen worden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dat is heel simpel. Ik reken altijd inclusief de vaste kosten. Dus inclusief de energiebelasting, inclusief netwerkkosten, inclusief teruggaaf energiebelasting, inclusief vastrecht wat het energiebedrijf berekend. En dan bereken ik het gemiddeld bedrag per kWh. Nu is er iets bijzonders aan de hand. Het tarief voor elektriciteit wordt dit jaar enorm gedrukt door de teruggaaf energiebelasting,wat dit jaar ruim 500 euro is. En deze bereken ik in het gemiddelde tarief van stroom.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dat is een goede vraag. Maar die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het ligt er namelijk maar aan hoe je het bekijkt.

Ten eerste moet je er van uit gaan dat je ongeveer 8 kWh nodig hebt om het te kunnen vergelijken met 1 m3 gas. Dan is er nog zoiets als, bereken ik de prijs per eenheid inclusief of exclusief de vaste kosten? Als het inclusief is, dan krijg je een heel apart verhaal. Dit omdat de teruggaaf energiebelasting flink verhoogd is. Deze wordt altijd verrekend via de elektrakosten. Als dus de vaste kosten meegeteld worden, wordt elektriciteit per kWh dus goedkoper. Ik zal het laten zien.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ik schrijf hier regelmatig over energiezuinig bezig zijn. Zo vertel ik elke maand de opbrengst van de zonnepanelen. Maar ik heb het ook al een paar keer gehad over ledverichting en over hoe je energiezuinig een aquarium kunt houden. Maar betekent dat ook dat ik superzuinig ben met energieverbruik? Nee.

We zetten bijvoorbeeld niet de verwarming een graadje lager om zuinig te zijn. Ook een minuutje korter douchen gaat niet gebeuren. We douchen niet te lang hoor, maar ook niet bewust erg kort. En in de kou zitten, dat gaan we niet doen. Ook een lampje minder gebruiken, of de verlichting van het aquarium een uurtje korter laten branden? Nee, gebeurt niet.

Wel kiezen we bewust voor led-verlichting, en over het algemeen voor een wattage die past bij het gebruik wat we willen. Dus geen 10 Watt lamp kopen als we 2 Watt nodig hebben. Ook bij het gebruik van apparatuur zijn we bewust bezig. De wasmachine, afwasmachine en droger gaan over het algemeen aan als ze vol zijn. En bij de aanschaf van nieuwe apparatuur wordt natuurlijk gekeken naar het energielabel. Minimaal moet het een A+ label hebben. Dat scheelt altijd weer.

Zo hebben we ook nog niet zo lang geleden een nieuwe TV gekocht. Deze nieuwe TV is groter dan de oude. Toch is de nieuwe zuiniger. De oude had een verbruik van 120 Watt. De nieuwe verbruikt nog maar 37 Watt. Dat scheelt op jaarbasis behoorlijk.

Bewust zijn van wat je verbruikt is belangrijk. Dan ook kun je bepalen waar je eventueel kunt besparen. Vaak is gedrag ook een belangrijke factor. Zoals gezegd, de wasmachine of droger moet vol. Maar ook, de ruimte verlaten, lichten uit en deur dicht. Dit laatste voor de verwarming. Super kort douchen hoeft echt niet, maar er een half uur onder blijven staan is ook nergens voor nodig.

We kijken dus wat we doen, en hoe we energie verbruiken. En soms doen we er iets aan, maar soms ook niet. Daar kan gewoon keuzes in gemaakt worden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Subcategorieën

advertentie:
voor een vertrouwd gevoel