Algemeen

Het vriest al de hele week en dat zal iedereen merken aan de energierekening. Door de kou zal iedereen iets meer stoken. Maar hoeveel dat verschilt per huishouden. Dit komt doordat niet ieder huis even goed geïsoleerd is en door het stookgedrag van de bewoners.

Gemiddeld verbruikten we tot vorige week gemiddeld 33 m2 gas. Deze week wordt dat waarschijnlijk zo'n 55 m3. Dat is 22 m3 meer. Dus zijn de kosten ook hoger. Die zijn ongeveer 16 euro gestegen voor deze week.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Wij doen met aan een test. Wij doen de 50-graden test van Milieucentraal. Wij hebben de CV al sinds 29 december op 50 graden staan, maar de officiele startdatum voor de test is 8 januari. Dit omdat toen voorspeld werd dat we minimaal 2 dagen met een nachttemperaratuur van -2 graden of kouder zouden hebben.

Helaas is het alleen de 14e -2 graden 's nachts geweest. Dat volgens de statistieken van Weer in Boskamp.

Maar waarom is de minimale temperatuur van belang. Dat omdat er dan goed bepaald kan worden of we de woning nog een beetje op een normale manier na de nacht op een aangename temperatuur kunnen krijgen.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Standaard staat een CV ketel vaak zo afgesteld dat deze ervoor zorgt dat het water dat naar de radiatoren gaat ongeveer 80 tot 90 graden heet is. Het water wat dan terug komt is dan ongeveer 10 tot 15 graden kouder.

Toch kunnen steeds meer huizen verwarmt worden met veel kouder verwarmingswater. Urgenda stelt voor om de toevoertemperatuur op 60 graden te zetten. Milieu Centraal gaat zelfs nog een stapje verder. Die vraagt om de mee te doen aan een test. In die test moet je de toevoerstemperatuur in de CV ketel zelfs terug zetten naar 50 graden. Wat is daar de winst van? Of ook wel, wat is de nut daarvan?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Subcategorieën

advertentie: