Herinrichting aquarium

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ik heb het aquarium opnieuw ingericht. Of toch bijna geheel opnieuw ingericht. Al het hout en bijna alle lavastenen zijn eruit geweest. Daardoor waren ook alle Anubiasplanten eruit. Deze zitten namelijk allen op stenen of hout.  De Vallisneria heb ik alleen lichtelijk verplaatst. Ze zijn wat meer in de rechterhoek gedrukt. De grootste stond nu wat meer vooraan waardoor de bladeren vooral aan de voorkant van de bak dreven. Ik heb ze liever aan de achterkant, waardoor ze het licht nog meer dimmen.

Ik zag bij het onderhoud dat één van de Vallisneria onder het hout terecht was gekomen. Dit doordat een uitloper daarheen was geschoten. Verder was ik erg benieuwd of er veel vuil tussen al dat hout en tussen al die stenen blijft liggen. Dat lijkt logischerwijs wel zo. Daar kan vuil zich prima settelen. Toch bleek dit niet het geval. Er was wel iets vuil, maar geen grote dikke lagen. En dat is wel logisch. Vooral bij de lavastenen. Deze lavastenen zijn namelijk poreus en daardoor fuctioneren ze prima als filtermateriaal. Dat heb ik al eens in een weblog uitgelegd. Hierdoor werken deze als een heel groot filter (naast de bodem).

Toen alle stenen en hout eruit waren, kon ik goed zien hoeveel deze eigenlijk aan ruimte in namen. Behoorlijk veel eigenlijk. Dat kon ik goed zien aan de waterlijn die toch redelijk gezakt was.
De gezakte waterlijn is goed zichtbaar
Het hout en de stenen heb ik bewust niet schoon gemaakt. Dit omdat ik denk dat dit niet nodig is. De stenen bevatten een behoorlijke hoeveelheid bacteriën en het hout zag er gewoon goed uit. Er was dus geen reden om daar een borstel overheen te halen.

Na dat ik de Vallisneria weer een beetje op de juiste plaats had gezet ben ik gelijk weer begonnen met het stapelen van stenen. Die wilde ik zo ver mogelijk in de linkerhoek hebben. En daar ook zo hoog mogelijk opgestapeld. Maar niet zomaar opstapelen. Wel op zo'n manier dat er overal grotten en gaten ontstaan. Hierdoor bieden de stenen veel schuil mogelijkheden voor de vissen. Omdat ik vier grote stukken hout heb, en ik even een leuke compositie op het aanrecht gemaakt.

hout op het aanrecht

Maar helaas dat zag er mooi uit op het aanrecht, maar kwam te ver naar voren toen het zo in het aquarium lag. Dus, toch één stuk hout anders gelegd. Maar hierdoor ontstonden wel twee grote 'grotten'. Ook hier kunnen vissen schuilen.Voorlopig laat ik het zo. Ik vind het er weer prachtig uit zien. De rust is weer terug in de bak en de vissen lijken het prima te vinden zo.

Zo was het::

foto oude inrichting

En dit is het geworden:

nieuwe inrichting

Hits: 74

Gerelateerde blogs

 • Het beginnen met een aquarium

  Een aquarium beginnen is eenvoudig, mits je de juiste stappen onderneemt. Dit begint natuurlijk al met het kiezen van de juiste aquarium. Kies in geen geval een vissenkom. Deze is ongeschikt om welke dieren dan ook te houden. Het aquarium kiezen Kies een aquarium zo groot mogelijk. Minimummaat is toch wel 80 cm lang, maar liever nog 1 meter. Dit omdat hierin makkelijker meer vissen gehouden kunnen worden en het water makkelijker stabiel gehouden kunnen worden. Daarnaast is het makkelijk als het aquarium compleet geleverd wordt. Dit betekent dat bij het aquarium de volgende dingen mee geleverd worden:
 • Te klein filter?

  Veel cichlidehouders hebben meer dan èèn potfilter onder hun aquarium. Ik heb er maar èèn. Dat vinden de meeste cichlidehouders veel te weinig. De èèn zweert bij meerdere potfilters en de ander bij een bioloog.
 • Sommige Malawi cichliden zijn echte holbewoners

  Veel Malawi cichliden houden van holen. Daar verschuilen ze zich graag en maken er soms zelfs nesten. Deze holen zijn onmisbaar voor ze.
 • Even het aquarium opnieuw ingericht

  Nou ja... even... Ik vond het een beetje rommelig met het hout wat ik in het aquarium heb. En ik vond dat je maar weinig zag van al dat hout. Want ik had, en heb nog steeds, 4 stukken hout in mijn aquarium. Maar als je goed keek zag je er één, met een beetje goed kijken twee stukken. Dat was niet veel. En natuurlijk is dat zonde. Waarom zou ik dan zoveel hout in het aquarium hebben?
Real time web analytics, Heat map tracking
naar boven

© Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal (CC BY-SA 4.0) zie Licentie en rechten

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech