Elk huishouden heeft elektronische apparatuur in huis. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast en wasmachine.
Maar bij ons is dat een beetje boel... Op een rijtje staat:

  • een wasmachine
  • een afwasmachine
  • een tafelkoelkast
  • een grote koelkast
  • een grote diepvriezer
  • een magnetron

En dan staan in de keuken ook nog een keramisch fornuis en een Dolce Gusto koffiemachine. Maar dat is nog niet alles. Er staat ook nog een condensdroger boven op een klein slaapkamertje.

Dat wil de stroommeter wel laten draaien als we alles tegelijk aan zetten. Maar gelukkig gebeurd dat nooit.  De twee koelkasten en de diepvriezer, die staan natuurlijk wel altijd aan. De magnetron daartegen gebruiken we eigenlijk zelden, ik denk zo'n 10 keer per jaar...

Het fornuis wordt natuurlijk bijna dagelijks gebruikt. En de koffiezetter natuurlijk ook. Maar wasmachine, droogtrommel en afwasmachine worden normaal gebruikt. Dus gewoon gevuld, niet voor een wiswasje, en niet abnormaal veel of weinig.

Maar gebruikt dat nu veel stroom? Ja en nee. Natuurlijk gebruiken we op deze manier meer stroom, dan wanneer we al deze apparaten niet hadden. Maar we hebben wel een beetje nagedacht.

Alle apparaten hebben minimaal een Energielabel A, en de meeste zelfs A+ of beter. Ik heb dat even in een mooi tabelletje gezet:

Apparaat Energielabel
Wasmachine A+
Afwasmachine A++
Tafelmodel koelkast A++
Magnetron onbekend
Grote koelkast A+
Grote diepvriezer A+
Dolce Gusto koffiezetter A
Fornuis A
Droogtrommel A+++

Ow, nu zie ik iets. Van onze magnetron is het label niet bekend. Dit omdat we deze tweedehands hebben. Maar erg is dat niet, want dit apparaat gebruiken we zelden.

Maar alle andere apparaten, gebruiken dus relatief maar een beperkte hoeveelheid energie. Daar kiezen we bewust voor. Hierdoor blijven de kosten binnen de perken. Bewust kiezen voor een energiezuinig apparaat, en deze dan ook op een bewuste manier gebruiken, levert altijd de minste kosten op. Daarom is het tegenwoordig belangrijk om te kijken naar het energielabel. Hoe groener op dat label, hoe zuiniger...

energielabel.jpeg

Het hebben van zonnepanelen betekent natuurlijk niet dat we nu onbeperkt energie kunnen verbruiken. De panelen maken stroom wel goedkoper, maar we betalen nog altijd per kWh. En daarom is het altijd goedkoper om zo min mogelijk energie te gebruiken. Elke kWh die niet gebruikt wordt, hoeft ook niet betaald te worden. En hiermee is elke bezuiniging ook beter voor het milieu.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.