Al jaren hadden we een overkapping. Deze is dit jaar totaal vervangen. Dit omdat het dakmateriaal van de overkapping zijn beste tijd heeft gehad en we voor een heel ander materiaal gekozen hebben. Maar daardoor moest de dakconstructie ook vervangen worden. De dragers lagen overdwars en moesten nu overlangs gelegd worden. Of ook wel, de dragers lopen nu vanaf de achtermuur naar de voorkant van de overkapping.
 
We hebben er ook voor gekozen om een vlondervloer te leggen en de wanden te bekleden met hout. 

IMG_20210904_134402574.jpg

Ook hebben we in de voorkant een schuifpui gezet. Of ook wel, er zitten nu 4 schuifdeuren voor de veranda. Hierdoor is de veranda eigenlijk veranderd in een serre.  
 
We hebben er bewust voor gekozen om het dak niet te leggen met glas of helder polycarbonaat. Nee, we hebben gekozen voor melkwit polycarbonaat. Dit moet er voor zorgen dat het 's zomers net iets minder warm onder de veranda wordt. Een opalen dak laat ongeveer 55% warmte door, en helder 62%. Dat scheelt toch iets.

IMG_20210905_154842698.jpg


In de winter is dat natuurlijk een klein nadeel. Want dan warmt de veranda minder snel op. Maar daar is deels een oplossing voor. Afsluiten met glazen deuren. Hierdoor wordt de warmte veel beter vast gehouden. Maar dan moeten de deuren wel voorzien zijn van tochtborstels. Dat zijn ze bij ons. Ook zitten er aan de muren twee u-profielen waar deze deuren weer in schuiven. Ook deze u-profielen zijn voorzien van tochtborstels.  
 

IMG_20210905_154720501.jpg

Hierdoor heb je weinig warmte-verlies in de winter.
 
Daarom functioneert een serre in de winter als bufferruimte. De lucht in de serre is veel minder koud dan buiten en daardoor verliest de woning minder warme lucht. Ook zal de oorspronkelijke buitenmuur minder koud worden. Dat betekent dat de woning via deze muur nog minder warmte zal verliezen.  

IMG_20210904_134443636.jpg

Eén site beweert dat een serre over de hele breedte van het huis (wat we eigenlijk hebben) gemiddeld 60 euro op jaarbasis bespaart aan gas. Dan moet wel de serre niet verwarmt worden. We zullen zien. Het zou in elk geval weer een leuke kleine besparing opleveren. En met de stijgende gasprijzen is het besparen op elke m3 weer mooi mee genomen.

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.