Ik denk inderdaad dat de serre er voor zorgt dat we een klein beetje minder hoeven te stoken. Waarom die gedachte?

Nou heel simpel. De ventilatie van onze woonkamer loopt voornamelijk via de serre. De roosters aan de voorkant staan op half. Daar stroomt nu minder frisse lucht door. Aan de achterkant staan de roosters helemaal open. Verder staat ook het rooster in de keuken open. De keuken zit ook aan de achterkant, aan de bijkeuken. Het rooster in de deur tussen de bijkeuken en de serre is ook open. Logischerwijze ventileren we dus meer via de serre dan door de roosters aan de voorkant.

De serre is niet geheel luchtdicht. Ik bedoel, we hebben de kieren en zo niet dicht gemaakt. Daar kan dus natuurlijke ventilatie plaats vinden.

Maar ook nu nog, zelfs als de zon niet schijnt, is de serre altijd een paar graden warmer dan buiten in de tuin. Dat scheelt soms behoorlijk veel. Kijk maar.

Op de foto's zie je twee keer een weerstationnetje. De eerste is het weerstation met de buitentemperatuur in de tuin. Je ziet in de derde rij van boven de temperatuur van buiten. Die was 5,8 graden .

IMG_20211115_123918365.jpg

Op de andere foto zie je het weerstationnetje waarvan de buitensensor in de serre staat. In het blauw staat daarvan de temperatuur. Dat is 11,8 graden.

IMG_20211115_123935145.jpg

Het verschil is dus 6 graden. Dat betekent dat de serre de lucht alvast voorverwamd. En als dat dan de kamer en keuken in gezogen wordt (door het centrale ventilatiesysteem), zorgt dat ervoor dat de kamer minder snel afkoelt. En daardoor hoeft de verwarming minder hard te werken.

Wat het resultaat is, en hoeveel daarmee bespaard wordt? Ik heb nog geen idee. Dat moet na de winter blijken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.