Vroeger was het verstandig om gebruik te maken van het maken van wat we toen noemden, het nachttarief. Nu heet dat het daltarief. Dat betekende dat 's avonds de wasmachine, afwasmachine en droogrrommel aangezet mochten worden. Want dan was de stroom goedkoper. Dat is nog altijd zo, als je kiest voor een normaal-/daltarief. 

Maar is dit nog goed om te doen? Vaak niet. het verschil tussen normaal- en daltarief is nog maar heel klein. En het verschil met normaal-/dal en Enkeltarief is ook al niet groot meer. Voor ons bijvoorbeeld scheelt het met ons contract maar€ 4,85 op jaarbasis.

En nog veel belangrijker. Als je zonnepanelen hebt is het eigenlijk steeds belangrijker om juist de grootverbruikers zoals de wasmachine, de afwasmachine of de droogtrommel overdag aan te zetten. Immers, dan leveren de panelen stroom.

Er is namelijk een modern probleem. Het elektriciteitsnet raakt af en toe overbelast. Dit omdat de zonnepanelen, windmolens en de centrales eigenlijk samen teveel stroom opwekken. Dit kan het net dan niet aan. Nu zou je zeggen, dan zetten we tijdelijk de centrales uit, of laten ze minder produceren. Maar dat gaat niet zo makkelijk. Want dan kunnen de pieken in de vraag niet meer opgevangen worden. De leveringszekerheid komt dan in gevaar. Dus moet het anders opgelost worden. 

Verzwaren van het net is zo'n oplossing. Maar dat gaat niet zo snel. Want daarvoor moet hele grote delen van het elektriciteitsnet aangepast worden. Daar is men nu al druk mee bezig. 

Ondertussen kunnen alle mensen die zonnepanelen hebben er ook iets aan doen. Door alle grootverbruikers overdag aan te zetten, gaat veel van de stroom die de panelen opwekken, direct naar deze machines. Hierdoor wordt het net een stuk minder belast.

Wasssen, drogen en afwassen moeten we dus steeds meer overdag doen. En dat is een hele omschakeling. Een lastige ook. Want, veel mensen werken overdag  en hebben dus geen kans om deze machines overdag letterlijk aan te zetten. 

Als ik dan naar onze situatie kijk. De wasmachine zouden we nog zo in kunnen programmeren dat die op bijvoorbeeld 10 uur start met het wassen. Maar onze afwasmachine kent geen knop om dat te programmeren. En met de droogtrommel, daar weet ik het zo niet van.

Voor het net is het dus van belang om de grootverbruikers overdag te gaan verbruiken. Voor de gebruiker is het vaak in de praktijk nog wat lastig. Maar de machines kunnen steeds vaker geprogrammeerd worden om op een bepaalde tijd te starten.

Ook het oplanden van een elektrische auto, als je zonnepanelen hebt, kun je dus beter overdag doen. En bij koken op inductie is het ook niet rendabel meer om een daltarief te hebben.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.