Een paar dagen geleden is de overheid een campagne gestart genaamd "Zet ook de knop om". 

Iedereen wordt verzocht om gas te besparen. Dit om er voor te zorgen dat we minder gas verbruiken, zodat we minder gas van Rusland hoeven te kopen, en dus minder afhankelijk worden van Rusland. En door minder gas te kopen van Rusland zorgen we er voor dat Rusland minder inkomsten heeft en daardoor minder goed hun oorlog kunnen financieren.

En wat vragen ze. Vooral, zet de thermostaat op maximaal 19 graden. Dat is een temperatuur die overdag warm genoeg is. Maar 's avonds is dat fris. Vooral als je stil zit. Ouderen zullen deze temperatuur erg laag vinden. 

De overheid meldt hierbij dat je hierdoor zo'n 200 euro op jaarbasis bespaart. Dat wel bij een kostprijs van € 1,74 per m3 gas. Betaal je meer per m3 dan bespaar je meer, betaal je minder, dan bespaar je ook minder.

Dat advies van 19 graden maximaal... Klikt niet echt vriendelijk. En het kan anders.

Ik had liever gezien dat de overheid een campagne starte waarmee ze iedereen aanmoedigd om te isoleren en zonnepanelen te leggen. Dat helpt veel meer. Ook is dit veel meer in de lijn van de energietransitie. 

Energiebesparen is goed, maar doe het dan ook goed. Dus vooral door isoleren. Want dat scheelt niet alleen in gasverbruik, maar ook in stroomverbruik. Want goede isolatie houdt niet alleen het huis warm in de winter, maar ook het huis koel in de zomer. Het huis voelt dan ook comfortabeler aan. Isoleren is veel meer een lange termijn oplossing. 

En lange termijn oplossingen werken altijd veel beter. Dat bespaart op de lange duur ook veel meer. 

Als je daarnaast de thermostaat ook nog eens wat lager zet, hoeft voor mij dan niet eens op 19, maar kan ook iets lager zijn dan wat je nu gewend bent. Dan bespaar je daardoor ook nog iets.

Wat ik ook jammer vindt, is dat de campagne zich alleen richt op het verminderen van gas. Dit  is wel belangrijk, maar het verminderen van het elektra verbruik is net zo van belang. Want, de meeste elektriciteit wordt nu opgewekt met gas. Dus als we minder stroom verbruikt wordt, hoeft er ook minder opgewekt te worden. En dat leidt dan weer tot minder gasverbruik van de energiecentrales. 

Verder is het plaatsen van zonnepanelen op zo veel mogelijk daken echt van belang. Ik besef, niet overal kan zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Maar sommige mensen plaatsen ze niet, omdat ze die dingen lelijk vinden. Tja... dan wil je ook niet besparen. Dat is eeuwig zonde. 

Dat we naar alternatieven voor de energiecentrales moeten, dat is ook iedereen wel duidelijk geworden. Maar waarom dan niet bij jezelf beginnen. Dus platen op het dak. Niet zo mooi misschien, maar wel effectief. 

Maar wij mogen niet klagen. We hebben tot nu toe (vanaf december) 62 m3 gas bespaart. Dat lijkt niet veel, maar is toch 10% in vergelijking tot vorig jaar. Dat scheelt, met het tarief wat wij betalen, maar € 49,74. Maar als we dat berekenen met het tarief waar het rijk mee rekent, dan is het € 107,88. 

Dat lag voor een groot deel aan de zachte winter die we gehad hebben. Mar wellicht heeft de veranda ook mee geholpen. En de slimme thermostaat zal ook best een deel mee geholpen hebben aan het realiseren van onze besparing. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.