zondag 18 februari 2018 10:53

Een aquarium en energie besparen

Geschreven door Riny Feller

Volgens MilieuCentraal is het aquarium een grote energieslurper. En ze hebben gelijk. Het aquarium gebruikt veel stroom. Maar met een beetje nadenken kun je dat wel een beetje in de hand houden. Hoe?

zondag 11 februari 2018 14:31

Efficiënter omgaan met de apparatuur

Geschreven door Riny Feller

Velen houden rekening met het feit dat TL verlichting warmte afgeeft. Ze gebruiken een lichtere verwarming om dit te compenseren.

Ik doe dit niet, en heb het nooit gedaan. Dit omdat je dan niet efficiënt met de apparatuur omgaat. TL verlichting zit niet in het aquarium om deze warm te maken of te houden. Het is primair een lichtbron. De verwarming houdt het water efficiënter warm dan welke TL-buis dan ook. Dat is ook logisch, hij is er immers voor gemaakt.

zondag 11 februari 2018 09:15

Om naar LED

Geschreven door Riny Feller

Mijn vrouw had afgelopen vrijdag een leuke verrassing voor me. Ik moest mee naar Aquarium Veldhuis om daar nieuwe verlichting voor mijn aquarium te kopen. Ze wist dat ik al een hele tijd keek naar LED-verlichting. Dit had ik ook al gehad in mijn oude bak, en dat beviel me toen goed.

Maar dit keer zou het anders worden. We hadden voordat we gingen wel even gekeken naar wat ik wilde en wat de kosten daarvan zijn. Dit omdat het wel in het budget moet passen.

zondag 04 februari 2018 18:19

Mijn filter is te klein!

Geschreven door Riny Feller

Help! Mijn filter is veel te klein voor mijn aquarium. Tenminste dat is wat forums mij vertellen. Alleen, ik geloof daar geen barst van.

Men zegt dat Malawicichliden enorme vervuilers zijn. En dat klopt. Tenminste, bij veel voederen en veel vissen. Maar mijn bestand is minder groot als gebruikelijk en ik voer ze één keer per dag. Dan voer ik ze trouwens wel ruim.

Maar eigenlijk is altijd de eigenaar die voor de vervuiling zorgt. Deze voert immers de vissen en bepaalt ook de bezetting. Dus bij een minder grote bezetting en een normaal voedergedrag is de vervuiling best in de hand te houden.

zaterdag 03 februari 2018 15:29

Slangen en buizen reinigen

Geschreven door Riny Feller

De stroming in het aquarium wordt niet alleen beïnvloed door de kracht van het filter en de uitstroom die gebruikt wordt. Ook de lengte van de slangen is van invloed. Maar zelfs vervuiling in de slangen en buizen kan van invloed zijn. Je kunt je vast voorstellen dat een erg vuile slang of buis de doorstroming behoorlijk af kan remmen en in het ergste geval kan blokkeren. Daarom moeten de slangen en buizen af en toe schoon gemaakt worden. Hoe vaak? Dat licht er helemaal aan. Vaak is één maal per jaar voldoende. Wordt het filter amper vuil dan kan het wellicht wat minder vaak. Ook kan het vaker moeten als je een aquarium hebt waar veel vervuiling is. Bijvoorbeeld doordat er veel gevoerd wordt. Maar hoe?

vrijdag 02 februari 2018 18:18

In- en Uitstroom... waar te plaatsen

Geschreven door Riny Feller

Elk aquarium heeft één of meerdere filters. Gewoon omdat dit ook meestal nodig is.  Het plaatsen van het filter is meestal geen probleem. Over het algemeen heb je twee keuzes:

  1. Een binnenfilter. Deze plaats je in de bak, meestal mooi in de linker of rechterhoek.
  2. Het externe potfilter. Deze plaats je in de kast onder het aquarium.

En elk filter heeft natuurlijk een inlaat (waar het water het filter binnen stroomt) en een uitstroom. Maar waar plaats je die?

Pagina 1 van 3