vrijdag 13 april 2018 10:57

Dotterbloem, de eerste plant die bloeit in de vijver

Geschreven door

De dotterbloem is een prachtige plant die redelijk groot kan worden. Doordat deze al vroeg in het voorjaar groeit en bloeit is het plant die niet in de vijver kan ontbreken.
Doordat het al zo vroeg groeit en bloeit, vaak al vanaf eind maart, begin april, zal het al heel snel bijdragen aan het helder houden van de vijver. Immers de plant neemt voor zijn groei al vroeg veel voedingsstoffen op, waardoor algen minder kans krijgen. Hiervoor moet de plant natuurlijk wel met zijn wortels in de vijver staan. Een goede plek voor deze plant is in het iets diepere moerasgedeelte.

zaterdag 07 april 2018 15:26

Water van de wissel

Geschreven door

Elke week doe ik in het aquarium een waterwissel. Elke keer haal ik er ongeveer 120 liter uit, en dan ook weer 120 liter in. Het water wat ik er uit haal, gooi ik alleen in de winter weg. Op zo'n 1,5 liter na, dat gaat in een gietertje voor de planten in huis. Dan gaat de rest dus gewoon het riool in. Jammer, maar iets anders kan ik er dan niet mee.

vrijdag 06 april 2018 19:13

Oppervlaktebeweging en zuurstof in de vijver

Geschreven door

In een vijver is oppervlaktebeweging net zo belangrijk als in een aquarium. Het zorgt voor gasuitwisseling.Aan de oppervlakte wordt het teveel aan Co2 en eventueel ook andere (soms schadelijke) gassen afgegeven aan de omringende lucht. Maar zuurstof (en een eventueel tekort aan Co2) kan aan de oppervlakte opgelost worden in het water. Daarom is het van belang dat er wat waterstroming in de vijver is. En het water moet dus aan de oppervlakte bewegen.

dinsdag 03 april 2018 10:53

Een vijver en energie besparen

Geschreven door

Ik had al een weblogje geschreven over het besparen van energie met een aquarium. Maar enkele van die tips zijn natuurlijk ook van toepassing op een vijver. Deze zijn dat:

zaterdag 31 maart 2018 15:49

Nog een te klein filter!

Geschreven door

Een tijdje terug melde ik al dat ik volgens de "experts" een veel te klein filter op mijn aquarium heb. En ook dat ik het daar totaal niet mee eens ben. "Vijverexperts" vinden ook dat ik een veel te klein filter voor mijn vijver heb. En weer ben ik het er niet mee eens. Waarom? Ik zal het uitleggen.

dinsdag 27 maart 2018 18:07

Vijver weer klaar voor het seizoen

Geschreven door

Zo, de vijver is er weer klaar voor. Het seizoen mag beginnen. Er is weer het nodige gedaan om de vijver weer klaar te maken voor een jaartje genieten. Wat allemaal?

Pagina 1 van 4