Categorieën

Zonnepanelen, de opbrengst van Juli 2020

Tja wat moet ik er deze maand over vertellen. De eerste week was een bijzonder mindere week in vergelijking met vorig jaar. Ook de vierde week van deze maand leverden de zonnepanelen veel minder op in vergelijking met vorig jaar. Maar in totaal... mogen we toch nog niet klagen.

Watermunt gerooid, want snoeien kun je het niet meer noemen

Ik heb vandaag veel watermunt uit de vijver verwijderd. Het werd wel heel veel. Op zich zou dat niet zo erg zijn, maar ik had een beetje het idee dat andere planten hierdoor een beetje in de verdrukking kwamen.Verder hadden we een probleempje in de vijver. Er verdampte veel water. Daarom heb ik de fontein uitgedaan. Maar via de planten (bladeren) wordt veel water verdampt. Dus met minder moerasplanten in de vijver, verdampt er waarschijnlijk ook minder water. Of het helpt, ik probeer het in...

Andere inrichting

Gisteren was het een drukke dag voor mij. Ik heb alle lavastenen uit het aquarium gehaald. Daarvoor in de plaats zijn keien gekomen. De lavastenen gingen eruit omdat deze langzaam gingen afbrokkelen. Ook was de bak wel heel erg donker door al die donkerkleurige stenen.

Sponzen meer dan een mechanisch filter

Velen in de aquariumwereld gebruiken sponzen alleen voor mechanische filtering. Voor biologische filtering gebruiken ze dan een ceramische ring of ander materiaal wat speciaal verkocht wordt voor biologische filtering. Maar die speciale biologische filtering is vaak aan de prijzige kant, soms zelfs domweg belachelijk duur. Werkt die biologische filtermateriaal? Jazeker. Het kan gigantische hoeveelheden bacteriën huisvesten. En dat kan nuttig zijn. En ik zeg bewust kan... want het kan ook een...

Een vijver helder krijgen en houden is niet moeilijk

Een vijver wat net aangelegd is heeft vaak de neiging om groen te worden. De zweefalgen krijgen dan de overhand. Vele beginners denken dan dat ze een groter filter of een UV-filter moeten gaan gebruiken. Maar vaak is dat niet het geval. Een vijver van elke grote is eenvoudig helder te krijgen en te houden met planten, maar veel planten. Het voordeel hiervan is dat dit uiteindelijk een veel natuurlijke en gezondere manier is voor de vijver en dus ook voor de eventuele vissen die daar in leven.

Het elektraverbruik van het aquarium, deel II

Vorig jaar had ik al eens uitgerekend wat mijn aquarium aan stroom verbruikt. Maar in dit jaar is er toch het één en ander aan het aquarium veranderd. Zo is er een filter bijgeplaatst en is de luchtpomp versleten en dus niet meer in gebruik. Verder was deze berekening tegen een tarief van 17 cent per kWh. Dat is ook terecht, want dat was het gemiddeld tarief wat ik toen betaalde. Maar voor jullie als bezoekers is dat niet altijd even duidelijk, want jullie betalen over het gemiddeld 22 cent...

Zonnepanelen, de opbrengst van Juni 2020

Ja ik weet het, de maand is nog niet voorbij. Maar de weervoorspellingen zijn zodanig dat ik het wel aandurf om te schatten wat de zonnepanelen vandaag en morgen opbrengen. En dat is hetzelfde als de dagen ervoor, dus ongeveer 16 kWh per dag. Deze maand begon trouwens minder goed. Niet dat het bizar slecht was, maar echt minder goed. Gemiddeld werden de eerste drie weken 74 kWh per week opgewekt. Dat is minder dan vorig jaar, toen gemiddeld in de eerste drie weken 80 kWh werd opgewekt. Maar...

Energie, waarom zijn de besparingen vaak zo klein?

Tja, nu nog besparen op de energierekening wordt steeds moeilijker. Het huis is over het algemeen steeds beter geïsoleerd. En de apparaten en verlichting gebruiken ook steeds minder stroom. Maar ook een ander punt is van belang. De vaste kosten nemen een steeds groter deel in van de energierekening. Vaste kosten zijn de kosten die je altijd betaald voor de aansluiting van gas en licht. Je betaald elk jaar netbeheerkosten. Deze gelden worden via het energiebedrijf betaald aan de netbeheerder....

Zonnepanelen, de opbrengst van Mei 2020

Weeronline heeft een artikel op de website staan met de kop "Mei 2020 van alle maanden op twee na zonnigste ooit". Volgens het artikel hebben we waarschijnlijk 318 zonneuren gehad en was er geen dag zonder zon. Normaal schijnt de zon in mei gemiddeld 213 uur. En dat is te merken aan de opbrengst van de zonnepanelen. Die kwam uit op 356kWh. Dat zijn er 46 meer dan vorig jaar en zelfs 56 meer dan verwacht. De eerste week begon al goed. Gelijk 33 kWh meer dan vorig jaar. De 2 weken daarna zakte...

Fitbit Versa 2, klokken en apps

Een tijdje geleden vertelde ik al dat we een Fitbit Versa 2 hebben. Dit sporthorloge is bijna een smartwatch. Het is dus een slimme horloge.Een voordeel daarvan is dat je hierop andere wijzerplaten of 'klokken' kunt installeren. In totaal kun je 5 klokken op het horloge installeren. Daarvan kun je er natuurlijk maar één tegelijk gebruiken. Maar je kunt dan heel snel wisselen van wijzerplaat.

Zonnepanelen, de opbrengst van April 2020

Maart was al een goede maand voor de zonnepanelen, en april deed het in totaal nog beter. Vorig jaar april hadden we al een grotere opbrengst dan verwacht, maar dit jaar gingen we daar nog eens overheen. We hadden een opbrengst van 368 kWh, tegen een verwachtte opbrengst van 277 kWh.Per week was de opbrengst natuurlijk verschillend. De ene week deed het net iets beter dan de andere. Dit zijn de resultaten van elke week in een leuke grafiek:

Hoeveel filtering heb ik op een vijver nodig?

De vraag is eenvoudig, maar zoals vaak, het antwoord niet. Maar ik ga toch een poging wagen om hier een klein beetje duidelijkheid in te geven.Om te bepalen hoeveel filtering je nodig hebt, is er eigenlijk een onderliggende vraag. Hoeveel vervuiling heb je en hoe wordt dat afgebroken?

Elektriciteit vs Gas, wat is goedkoper verwarmen? II

We hebben tot nu toe 1206 kWh gebruikt. Zonder de vaste kosten betalen we hiervoor € 233,43. Dat betekent een gemiddeld tarief van 19 cent. We hebben tot nu toe 403 m3 gas verbruikt. Daar zit een kostenplaatje aan van € 319,72. Dat is een gemiddeld tarief van 79 cent.Vast gesteld was al in een ander blogje dat je voor één m3 gas, 8 kWh moet rekenen. Daar gaan we. 8 kWh kost bij het gemiddeld tarief dus € 1,55Het verschil is dus nog 76 cent.

Sporthorloge - activity-tracker

Vorig jaar hebben we, mijn vrouw en ik, allebei een activity-tracker gekocht. Het waren twee Fitbit Inspire's. Dit zijn polshorloges die je beweging registreren. Luxe stappentellers dus. Met daarbij de mogelijkheid dat ze ook (met behulp van de gps van je telefoon) een routekaartje kunnen maken. Verder herkennen ze automatisch vele sporten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en fitness... Ook houd een Fitbit Insire bij hoeveel je slaapt. Verder wordt er uitgerekend hoeveel calorieën je...

Zonnepanelen, de opbrengst van Maart 2020

De productie van zonnestroom kwam dit jaar maar moeilijk op gang. De zon wilde eerst niet meewerken. Maar in maart kwam er eindelijk een beetje vaart in. In de eerste weken ging de productie nog maar langzaam omhoog. Maar de laatste week maakte alles weer goed. In deze week werd 45% van de maandproductie gehaald. Ook werd de laatste week het dubbele van de week daarvoor opgewekt aan stroom. Toch nog een goed eindresultaat voor de maand maart dus.

Filtersponzen, een kleine vergelijking

Zoals je al kunt weten heb ik maar liefst drie filters in gebruik. Dat zijn de Juwel Bioflow XL, de Tetra In 600 Plus en de Tetra In 1000 Plus. En ik heb ze al een keer vergeleken. Maar toen ging het om het verbruik van die dingen en de daarbij horende kosten.Ook heb ik wel eens laten zien wat er aan filtermateriaal in de Bioflow zat. En ook heb ik wel eens verteld dat er in de Tetra filters alleen nog maar sponzen zitten. Maar ik heb laten zien dat daar ook andere dingen in kunnen. Nu zal ik...

Zonnepanelen, de opbrengst van Februari 2020

Februari was net zoals Januari een maand die niet al te veel zonne-uren kende. De panelen hebben deze maand dus niet zo heel veel opgebracht. De verwachte opbrengst hebben ze bij lange na niet gehaald. Dit is de tabel voor de weekopbrengsten:

Dimmen van LED verlichting

We hebben nieuwe verlichting in de woonkamer. Maar één van de lampen was ons veel te fel. Maar gelukkig is deze lamp dimbaar. Dus de oplossing leek heel eenvoudig.Op naar de Hubo hier in Olst. Daar eens gekeken naar een dimmer voor die lamp. Maar.... we wonen in een oud huis, dus bij ons is het meeste opbouw in plaats van het modernere inbouw.

Zonnepanelen, de opbrengst van Januari 2020

Januari was een bedroevende maand voor de zonnepanelen. Ze brachten maar 65% van de verwachte hoeveelheid op. Dit was per week de opbrengst per week:

Energiekosten Januari

De nieuwe tarieven voor energie zijn bekend en wat we de eerste maand verbruikt hebben weten we ook. Dus kunnen we eens kijken of er iets veranderd is en of iets opvalt.Eerst kijk ik ff naar het stroomverbruik. Het verbruik is duidelijk hoger dan vorig jaar. Als ik alleen al kijk naar het stroomverbruik via het energiebedrijf dan verbruiken we gemiddeld 2 kWh per week meer. Het stroomverbruik bij het energiebedrijf is gemiddeld 70 kWh per week. Die 2 kWh per week meer lijkt niet veel.

Ontwikkeld door CjBlog
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel