Iedereen kan en velen willen wel op energie besparen. Maar waar valt het meeste op te besparen? Dat is een lastige vraag.

Kijk ik naar de kosten dan is het eenvoudig. Bijna 65% van de energiekosten zijn de kosten op gas. Ruim 35% van de energiekosten komen dus door het electra gebruik. En ik kan al verklappen dat bij veel mensen de verhouding nog anders liggen. Velen in Nederland verbruiken ook nog gas voor het koken. Hoeveel extra gasverbruik dat is, weet ik niet, maar hierdoor zal het percentage snel richting de 70% gaan.

Kijk maar naar de berekening zoals het bij ons thuis is:

Elektra Energiebedrijf € 39,64- -4,70%
Gas € 540,85 64,15%
Electra Zonnepanelen € 341,96 40,56%
  € 843,17 100,00%

Bij zo'n groot aandeel is het logisch om eens te kijken naar het gasverbruik. Kan deze op één of andere manier omlaag? Dat is een lastige. Korter of zelfs minder douchen is een mogelijkheid. Een half uur onder de douche staan is niet nodig. En als je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt, en dus niet vies wordt van het werk, kun je misschien één of misschien zelfs twee douches over slaan.

Minder stoken is ook een mogelijkheid. Maar, in de kou zitten is ook niet alles. Isoleren is dan het toverwoord. Door te isoleren ga je minder stoken. En dan bespaar je een behoorlijke hoeveelheid gas.

Ook de kraangreep altijd in de koud stand zetten scheelt. Als je dan de kraan open doet, moet je bewust de kraan op warm of lauw zetten, als je dat wilt. Maar voor één minuut water tappen, bijvoorbeeld bij het handen wassen, heb je die tijd niet nodig. Het water wordt dan niet warm, dus je wast je handen toch in koud water. Waarom dan de warmwaterkraan aan? Dit scheelt op jaarbasis toch weer een redelijke hoeveelheid gas.

Maar wat je ook doet, het gasverbruik is vaak de grootste kostenpost. En, een m3 gas is tegenwoordig redelijk aan de prijs. Wij betalen ruim 75 cent per m3. Dus  met een beetje opletten hou je al snel veel over.

Wel besef ik dat bezuinigen op gas een lastige is. Stoken en douchen zijn gewoontes. Je bent gewend om een bepaald aantal keren per week onder de douche te staan en er een bepaalde tijd eronder te staan. Een douche-coach (timer) kan dan helpen. Elke minuut korter scheelt in de kosten. En stoken, je hebt het graag behagelijk, dus je hebt het 's winters in huis al snel op een bepaalde temperatuur. Kouder wil je niet graag. En dat hoeft ook niet. Maar stoken als niemand er is hoeft ook niet. En al helemaal niet meer met een smart thermostaat. Die kan vaak 'zien' dat je op een bepaald moment thuis komt en de verwarming voor je al aan zetten. Maar die kan ook de verwarming uit zetten als je niet thuis bent. Gemak dient de mens en het is tegenwoordig vaak eenvoudig mogelijk.

Als je CV-ketel er dus geschikt voor is, dan is zo'n slimme thermostaat iets om te overwegen. Relatief is dat een kleine kosten post, qua aanschaf, en heb je dat er waarschijnlijk al snel uit.

Maar verder is het vaak lastig om te bezuinigen op gas. Wat kun je nog meer doen? Overstappen op all-electric, dus gasloos, is ook nog een lastig  traject. Het kan, maar rendabel? Dat is een andere vraag. En dat verlaagt of elimineert dan wel de kosten op gas, maar verhogen natuurlijk de kosten op elektriciteit behoorlijk. En of dat rendabel is, is een andere vraag. Daar gaan al andere weblogjes van mij over.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics