In bijna elk aquarium wordt het water op temperatuur gehouden door een staafverwarming. Dit is zoals de naam al zegt een staaf waarin een verwarmingselement zit. Boven het verwarmingselement zit meestal ook een thermostaat die het element aanstuurt.

Dat ding moet dus in het aquarium. Maar waar? Dat ligt eraan. Als je een aquarium van het merk Juwel hebt, dan hoort de staafverwarming in het originele filter. Maar anders…

Heb je een aquarium met daarin heel weinig stroming dan plaats je de verwarming zo laag mogelijk horizontaal bij de bodem, tegen de achterwand. Met gemiddelde of sterke stroming is verticaal prima. Dus gewoon rechtop.

Plaats de staaf verder gewoon dichtbij de instroom of uitstroom van het filter. Hierdoor hangt deze altijd in de stroming en kan dus goed zijn warmte kwijt.

Staafverwarming linkIk heb twee staafverwarmingen in mijn aquarium. Aan elke zijkant hangt er één. Aan de linkerkant hangt deze vlak bij het kleine interne filtertje. Hierdoor zorg ik ervoor dat er altijd stroming bij deze staafverwarming is. Water wordt langs de verwarming gezogen en daarna door het filtertje getrokken. Daarna wordt het verwarmde water door de bak verspreid.

Staafverwarming rechtsAan de rechterkant heb ik een vergelijkbare situatie. De staafverwarming daar hangt naast de inlaat naar het grote filter toe en zelfs onder de spraybar. Hierdoor ontstaat meer dan genoeg stroming langs deze verwarming.

Dus over het algemeen plaats je dat ding verticaal in de grootste stroming. Dan wordt de warmte het beste verspreid.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics