Volgens MilieuCentraal is het aquarium een grote energieslurper. En ze hebben gelijk. Het aquarium gebruikt veel stroom. Maar met een beetje nadenken kun je dat wel een beetje in de hand houden. Hoe?
- Ten eerste gebruik de aangesloten apparaten efficiënt.
- Zorg dat de verwarmingselementen in de stroming hangen. Hierdoor wordt het water op de meest efficiënte manier op temperatuur gehouden en zal de verwarming niet meer aanslaan als nodig.
- Kies bij een groter aquarium voor twee verwarmingselementen.
- Stel de temperatuur goed in en gebruik een thermometer om de temperatuur te controleren. 24 graden is vaak warm genoeg.
- Stap over op LED verlichting. Iedereen weet tegenwoordig wel dat deze veel minder stroom gebruiken en de aanschaf hiervan zal voor een leuke besparing zorgen.
- Zet de verlichting op een schakelklok of controller. Je vergeet de verlichting dan nooit meer aan of uit te zetten.
- Verlicht tussen de 8 en 12 uur. Kijk wat bij je past. Voor de vissen is verlichting niet van belang, voor de planten wel, maar niet langer dan 12 uur. Voor de vissen is het wel belangrijk dat ze in elk geval een donkere periode (nacht) per etmaal hebben.
- Dimmen van TL verlichting is duur in aanschaf, maar bespaart nauwelijks energie.
- Dimmen van LED verlichting is makkelijker en bespaart wel. 50% dimmen van LED bespaart ook bijna 50% energie.
- Gebruik niet meer filters dan noodzakelijk. Elk filter heeft een pomp en gebruikt dus stroom. Overfiltering is niet efficiënt. Een deel van het filter zal niet of nauwelijks gebruikt worden.
- Laat het filter en de slangen niet dichtslibben. Dit geeft enorm veel weerstand waardoor de pomp harder moet werken.
- Kies pompen die energiezuinig zijn. Vergelijk in de winkel het verbruik tussen de verschillende pompen. Kies voor het filter die het minst gebruikt. Tussen de merken zit een groot verschil. Voor de kwaliteit van het filter maakt het merk echt niets uit.
- Gebruik in elk geval een echte achterwand. Dat staat niet alleen mooier als een poster, maar isoleert ook. Dat scheelt een klein stukje in de stroomkosten.
- Bekleed eventueel ook de zijwanden met stukken achterwand. Dit isoleert nog meer.
- Of bouw het aquarium in een houten kast. Dit geeft het minste warmteverlies.
- Zet het aquarium niet in de tocht.
- Kies niet voor een open aquarium maar voor een bak met deksels. Hierdoor gaat minder warmte verloren.
- Zet het aquarium in een verwarmde ruimte en niet op de zolder of in de schuur. In een onverwarmde ruimte moet de verwarming van het aquarium veel harder werken om de bak op temperatuur te houden.
In totaal moet je dan toch een behoorlijke besparing over houden. Al blijft het aquarium een behoorlijke stroomverbruiker. Ik zelf heb het volgende al gedaan:
- Verwarming efficiënt geplaatst.
- Overgestapt naar LED, wat veel gedimd wordt, de verlichting is dus aangesloten op een controller.
- De bak staat op een goede plek.
- Ik overfilter niet. Velen zullen eerder denken dat ik niet genoeg filter.
- Ik heb een achterwand in het aquarium.
- Het is een gesloten aquarium wat gewoon in de woonkamer staat.