Ik vind de aquariums van Juwel prachtige systemen. Ze zijn compleet uitgerust. En zoals ik in het vorige blogje schreef is het filter normaal meer dan voldoende. Maar soms is dat niet het geval. En daarom had ik er al jaren een klein filtertje bij. Deze gebruik ik ook nog steeds. De twee filters samen leveren in elk geval meer dan voldoende filtering, Maar in dit aquarium, met deze vissen, levert het nog niet voldoende stroming.

Niet dat de vissen meer stroming nodig hadden, dat beslist niet. Maar het aquarium wel. Waarom? Omdat op de zandbodem teveel vuil bleef liggen. Het vuil werd niet meegevoerd naar het filter.

In eerdere aquaria die ik heb gehad, verdween dat vuil in de bodem van grind en werd daar afgebroken door de bacteriën. Maar deze zandbodem, daar zakt natuurlijk niets tussen de korrels. Deze zijn daar te klein voor. Daardoor blijft het vuil daar liggen. En dat geeft een rommelig gezicht.

Maar daar kan makkelijk wat aan gedaan worden. Maar daarvoor had ik meer stroming nodig. Nu kon ik gewoon het potfilter weer van zolder halen en deze aansluiten. Maar voor eigenlijk alleen stroming gebruikt deze wel heel veel stroom en het geeft minder stroming dan de oplossing waar ik nu voor gekozen heb. En dat is een stromingspomp. Dat is een klein pompje, waar dus geen filter aan zit, maar die alleen voor meer stroming zorgt. En omdat deze in het aquarium gehangen wordt heb je geen verliezen. Ik heb gekozen voor een stromingspomp van 2000 liter per uur. Dus deze levert ook echt 2000 liter per uur. En dat met een gebruik van 3,2 Watt. Daar kan geen filter tegenop. Deze is het geworden:

IMG_20190814_153816705.jpg

Eerst had ik dit pompje links onderin de bak gehangen. Hierdoor blies de pomp mooi over de bodem heen, richting de twee filters. Maar helaas, het blies ook heel veel zand mee die richting op. Zoveel dat het glas eronder zichtbaar werd. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Daarom heb ik een andere plek voor deze pomp gevonden. Ik heb hem nu bij de uitstroom van het grote filter geplaatst.

IMG_20190818_171730301.jpg

Nu blazen alle pompen (ook van de filters) vanaf de rechter- naar de linkerkant. Hierdoor ontstaat onderaan een stroming van links naar rechts, precies wat het juwel filter ook al deed. Maar nu is de stroming veel groter. Hierdoor blijft de bodem veel schoner, zonder dat het zand verplaatst wordt. En dat was precies mijn bedoeling.

De stromingspomp wordt zoals je ziet niet op zijn plaats gehouden door zuignappen, maar door een grote magneet. Het magnetische deel daarvan zit in het juwel filter. Makkelijk te bevestigen en het hangt echt goed vast. Verder is dit pompje echt fluisterstil. Je hoort het niet. En er worden ook geen trillingen doorgegeven.

En zo ziet het er uit als je gewoon naar het aquarium kijkt:

IMG_20190816_143443825.jpg

En waarom hangt dan het kleine filtertje niet hoog in de bak. Omdat het dan voor het rooster van het grote filter hangt. Hierdoor wordt het skimmend effect van het grote filter teniet gedaan. En dat zou zou zonde zijn. Daarom hangt dit kleine filtertje ongeveer halfhoog. Hierdoor hoop ik dat water wat terug moet naar het filter echt over de bodem moet .

In totaal lijkt het allemaal te werken. De bodem blijft een heel stuk schoner. Precies zoals ik van plan was. Missie geslaagd.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics