Iemand op een aquariumforum adviseerde een ander lid om de inhoud van de bak 15x (!) per uur door het filter te laten gaan. Hij vertelde dat hij zelf op een 50 liter bakje een filterpomp op had staan van 700 liter per uur.

Tja dan heb ik maar één vraag, hoeveel wiekens van de molen heeft ie al geraakt? Dit is je reinste energieverspilling.

Om even op de situatie van de adviseur in te gaan, die heeft dus een 50 liter bakje... Daarin passen eigenlijk maar heel weinig soorten vis, en dan niet eens zo veel. Verder kun je er garnaaltjes in dit bakje houden (kan trouwens wel heel leuk zijn). Met die hoeveelheid vis, kun je ook nauwelijks vervuiling hebben. Hij zegt in het zelfde stukje dat er wel veel planten in staan. Maar die nemen juist veel afvalstoffen op! Ze zorgen niet voor veel afvalstoffen. Dan is een filter half zo groot als de mijne gewoon erg overdreven. Beter gezegd, schandalig overdreven. Dan heb je echt niet nagedacht over het houden van een aquarium.

Wat is dan een verstandige doorstroomsnelheid. Die waarbij de inhoud van het aquarium ongeveer elke 30 ~ 45 minuten door het filter gaat. Dat is 1,5 tot 2 keer per uur de hele inhoud van het aquarium door het filter.

Bij een binnenfilter heb je weinig verlies, reken dat je een capaciteit van 80% overhoud. Dus als er staat dat een filterpomp 1000 liter verpompt dan hou je daar bij gebruik ongeveer 800 liter van over.

Bij een potfilter is dat een stuk minder. Daar houdt je ongeveer een capaciteit van 60 ~ 65% over. Voor een filterpomp van 1000 liter hou je dus ongeveer 600 ~ 650 liter per uur over.

Nu mijn situatie. Ik heb een potfilter van 1300 liter per uur. Daar hou ik dus bij 60% 780 liter per uur van over. Mijn aquarium is bruto, dus ik hou geen rekening met de stenen etc, van 450 liter. 780 liter per uur is dan al voldoende. Dat is 1,73 keer per uur.

Nu heb ik ook nog een 300 liter intern filtertje. 80% Daarvan is 240 liter. Dat opgeteld bij de capaciteit van het potfilter is 1020 liter per uur dat door een filter gaat. Dat is 2,26 keer per uur. En dat is ruim de hoeveelheid die ik al adviseerde in een eerder blogje

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics