Velen houden rekening met het feit dat TL verlichting warmte afgeeft. Ze gebruiken een lichtere verwarming om dit te compenseren.
Ik doe dit niet, en heb het nooit gedaan. Dit omdat je dan niet efficiënt met de apparatuur omgaat. TL verlichting zit niet in het aquarium om deze warm te maken of te houden. Het is primair een lichtbron. De verwarming houdt het water efficiënter warm dan welke TL-buis dan ook. Dat is ook logisch, hij is er immers voor gemaakt.
Leds daartegen geven nauwelijks warmte af. Dus de verwarming moet nu in mijn aquarium harder werken. Maar omdat dit efficiënter gebeurd, is het toch goedkoper, ondanks dat de verwarming meer Watts gebruikt dan TL's.
De (e)vsa's van de TL's van fabrieksbakken zitten vaak in de armatuur, dus in de lichtbalk, waaraan ook de TL's zitten. (E)vsa's worden erg warm. Ze verwarmen het water maar vooral ook de omgeving. Een verbruik wat dus helemaal niet efficiënt is. Je wilt toch het liefst dat zo veel mogelijk energie (stroomverbruik) wat voor het aquarium verbruikt wordt, ook ten goede komt aan dat aquarium. De trafo voor de leds wordt ook wel iets warm, maar lang niet zo warm dan vsa's. Ook de controller wordt amper warm. Dus minder stroom wordt omgezet in warmte. Dat is precies de bedoeling.
Leds hebben ook nog een ander voordeel. Ze schijnen vooral naar beneden. Hierdoor wordt wel de inhoud van het aquarium verlicht, maar niet de omgeving. Het aquarium is nu geen lichtbak meer. Alleen naar beneden verlichten is logischerwijs efficiënter dan rondstralen zoals de TL's doen. Aquariumverlichting is nu voor het aquarium, niet voor de omgeving.
En één belangrijk voordeel. Als je alle apparatuur efficiënt inzet, zullen deze geen Watt meer gebruiken dan strikt noodzakelijk is. Dus anders gezegd, probeer zoveel mogelijk de Watts te gebruiken voor het juiste doel. Zo heb je op de goedkoopste manier plezier van je bak.