Tegenwoordig is het al bijna ingeburgerd. Led verlichting. Wij zijn langzaam aan het overstappen.
De eerste generatie ledlampen hadden nog geen mooi licht. Of ze gaven een blauw-wit koud licht, of groen-geel. Dat laatste moest dan voor wat warmer licht doorgaan. Maar tegenwoordig geven ze mooi licht. Gewoon daglicht of Warmwit.
De lichtkleur staat vaak op de verpakking. Meestal in graden Kelvin. Ledlampen zijn ondermeer te koop in de kleuren een 2700K (extra warmwit) en 3000K (warmwit). Let hier dus op bij het kopen. 3000K is iets witter dan 2700K.
Gelukkig kun je eigenlijk alle gloei-, halogeen- en spaarlampen tegenwoordig goed vervangen door ledverlichting. Voor elke fitting en voor elke maat armatuur is wel een ledlamp te vinden.
Vandaag was bij ons in de vitrinekast de verlichting kapot. De kast is ooit gekocht bij de IKEA en toen was de verlichting erbij geleverd. Hierin zat een rond lampje met een halogeenlamp van 10W op 12V. Het had een G4 fittinkje. Dit zijn eigenlijk gewoon twee metalen pinnetjes naast elkaar. Die zijn nu gewoon te koop bij allerlei zaken, zelfs de action.
Maar scheelt het ook in de stroomkosten. Gelukkig staat op Wikipedia een mooie tabel:
De hoeveel lumen is de hoeveelheid licht die de lamp opbrengt. Hieruit blijkt gelijk dat bij dezelfde opbrengst de ledlamp het meest efficiënt met de energie omgaat. Anders gezegd, de ledlamp is gewoonweg het zuinigst.
En omdat de ledlamp lang mee gaat, vaak jaren, bezuinig je genoeg stroom om de aankoopkosten terug te verdienen. Meestal is de terugverdientijd ongeveer 1,5 ~ 2 jaar. Daarna maak je dus puur winst in vergelijking met gloei-, halogeen- of spaarlampen.
Hieronder verlichting die bij ons brand, en voorzien zijn van ledverlichting:
Dit is een lampje van 1,5 Watt en verlicht een bijzettafeltje waar onze koffiemachine incl toebehoren op staat. Deze lamp levert 55 lumen.
Boven het aanrecht hangen twee ledbalkjes van IKEA. Deze verbruiken 3,3 Watt per stuk. Daarvoor leveren ze elk 450 lumen.
Hier een schemerlamp aan de muur. Hierin zit een ledlamp van 1,5 watt.
Deze kast wordt verlicht met dezelfde lamp als boven het koffieapparaat.
Hier brand een ledlamp van 1,6 Watt en die levert 120 lumen.
Van de bovenstaande schemerlampen hebben we er twee. Zoals je misschien wel ziet staan ze op het bureau. Ze verbruiken elk ongeveer 2,5 Watt.
Deze lampen geven minimaal warmwit licht. Dit lijkt op de foto's soms wat witter, maar valt over het algemeen erg mee.
Op een website las ik nog dat ledverlichting helemaal niet zoveel besparen als de reclame en voorlichting ons wil laten geloven. De uitleg die de schrijver geeft. Het klopt dat een gloeilamp de meeste energie omzet in warmte en niet in licht. Een ledlamp doet het net andersom. Maar, zegt de schrijver, deze warmte gaat niet verloren. Die wordt natuurlijk gebruikt om het huis te warmen. En omdat lampen het meest gebruikt worden op de dagen dat het ook kouder is, immers de dagen dat het het langst donker is is in de winter, en dan is het ook kouder dan in de zomer.
Maar wat de schrijver van die pagina gemakshalve vergeet een paar dingen:
- Je zet geen lamp aan om het warmer in huis te krijgen. Daarvoor gebruik je de verwarming, kachel of open haard.
- De gloeilamp wordt gekocht en ook verkocht als lichtbron. Maar de meeste energie die een gloeilamp (en deels zelfs een spaarlamp) gebruikt, wordt omgezet in warmte. Dit is dus niet efficiënt.
- Het is veel goedkoper om te verwarmen met een kachel, verwarming of open haard. Zelfs de elektrische kachel is nog rendabeler als de gloeilamp. En iedereen weet dat verwarmen met een elektrische kachel al snel duur is. En vergeet niet, wil je de gloeilamp inzetten als verwarming, dan heb je wel heeeeeel veel lampen nodig.
- Hij meldt doordat je gloeilampen gebruikt, verbruik je minder gas als brandstof voor de CV-ketel. Nou, aangezien de CV-ketel efficiënter is, en gas ook nog eens goedkoper is (ook per omgezette Joule), stook ik liever de CV-Ketel.
Je kunt je wel voorstellen dat ik het totaal niet eens ben met de beredenering van deze schrijver.