Oppervlaktebeweging is voor veel aquariumhouders bijna vloeken in de kerk. Ze willen het niet graag. Maar ik wil het wel. Waarom?

Heel eenvoudig. Veel aquariumhouders hebben veel planten in het aquarium en willen daarom niet veel beweging aan het wateroppervlakte. Daarmee verliezen ze veel koolzuurgas wat ze vaak juist met veel moeite in het aquarium injecteren via een Co2 systeem. Zuurstof hebben ze altijd voldoende in hun bak, door de grote hoeveelheid planten die ze hebben.

Maar ik heb niet veel planten in het aquarium en de planten die ik erin heb groeien langzaam en maken niet zo heel veel zuurstof. Ik moet dus zorgen dat er op een andere manier zuurstof in het water komt. Immers, de vissen, bacteriën en planten gebruiken zuurstof. Ja ook planten verbruiken zuurstof. En de eenvoudigste manier om zuurstof toe te voegen aan het water is door te zorgen dat er voldoende oppervlaktebeweging is. Het hoeft geen golfslagbad te worden maar een behoorlijke rimpeling op de oppervlakte, zoals op de foto, is goed.

En hoe krijg ik dat voor elkaar. Op twee manieren. De eerste is de eenvoudigste en kan iedere aquariumhouder toepassen. Richt de uitstroom van het filter zodanig dat er een rimpeling op de oppervlakte ontstaat. Dit heb ik gedaan door de uitstroom vlak onder de oppervlakte te monteren. Dit heb ik gedaan met de sproeibuis van het grote filter maar ook met de uitstroom van het kleine filter. Ik heb de uitstromen zo gericht dat ze recht onder het oppervlakte blazen. Hierdoor krijg ik veel beweging aan het oppervlakte.

Daarnaast heb ik een luchtpompje wat ik in gebruik heb. De bellen die hierdoor in het aquarium komen stijgen natuurlijk op en spatten aan de oppervlakte uit elkaar. Ook hierdoor ontstaat beweging van het oppervlaktewater.

Nu hebben we een rimpeling aan de oppervlakte. Maar wat gebeurd daar dan?

Aan de oppervlakte ontstaat gasuitwisselingen. Een teveel aan Co2 en zuurstof wordt hier afgegeven aan de omgevingslucht. Maar ook andersom kan. Een tekort aan zuurstof en Co2 worden weer aan het oppervlakte aangevuld. Deze stoffen worden dan aan de omgevingslucht onttrokken. Het water neemt dus zuurstof aan de oppervlakte op. Een rimpeling aan de oppervlakte maakt deze oppervlakte groter, waardoor er meer en makkelijker een gasuitwisseling kan plaats vinden.

Daarom is een rimpeling op de oppervlakte in een bak met weinig planten dus belangrijk en heb ik dat dus ook. Pompen zorgen dus niet alleen voor stroming maar ook voor zuurstof.

Klein filtertje met uitstroom onder de oppevlakte
Uitstroombuis van het grote filter
Klein filtertje met uitstroom onder de oppervlakte Sproeibuis van het grote filter

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics