Veel mensen met een aquarium hebben een Co2 installatie. Hiermee voegen ze Co2 toe aan het aquariumwater. Dit doen ze als bemesting voor de planten. Die hebben de Co2 hard nodig om te groeien.

Maar hoe zit dat bij een vijver? Daar zie je nooit een Co2 installatie staan. Wel worden er Co2 tabletten verkocht maar dat is een redelijk dure grap. En de vijver heeft de vijver beslist niet nodig.

De vijver bevat meestal voldoende Co2 om de zuurstofplanten (die onderwater staan) te laten groeien. Co2 in de vijver komt van verschillende bronnen. Eenvoudig gezegd, er zijn voldoende organismen in de vijver die Co2 produceren. Dit zijn:

  1. De vissen. Ze ademen natuurlijk gewoon Co2 uit.
  2. Allerlei kleine diertjes zoals slakken, kevertjes en andere insecten. Ook de larven daarvan produceren Co2. Per dier is het niet veel, maar het totaal zorgt toch voor een kleine bijdrage aan Co2 voor de groei van de waterplanten. En dan niet te vergeten een belangrijke bron is:
  3. De bacteriën. Deze produceren enorme hoeveelheden Co2. Dit zelfs als er geen of maar een heel klein filter aanwezig is. Dit is zelfs de tweede taak van het filter, naast het zuiveren van het water, zorgen voor Co2.De bacteriën zitten niet alleen in het filter, maar ook bij de wortelen van de planten (dit is mede de reden waarom moerasplanten belangrijk zijn) maar ook aan de wanden, op de bodem, in de bagger die op de bodem ligt, enz.... Eigenlijk overal in de vijver.

Verder ontstaat er een uitwisseling tussen de lucht en het vijverwater van gassen, dus ook van zuurstof en Co2. Hiervoor is het wel belangrijk dat er een stroming in het water bevindt. 

Mensen die een aquarium hebben zullen dan zeggen, ja maar door die stroming wordt Co2 voornamelijk uit het water gedreven. Als je naar een aquarium kijkt, en Co2 toevoegd, dan klopt dit. Want in het aquarium hebben we een hogere hoeveelheid van Co2 in het water. Daar bevind zich meer Co2 in het water dan in een vijver.

Maar in een vijver zal toch voldoende Co2 aanwezig zijn. Beluchting, watervallen en stroming zorgen er dus voor dat de concentratie van Co2 redelijk stabiel blijft. Bij een overschot zal het water langzaam het teveel aan Co2 afstaan aan de lucht, maar bij een tekort zal het langzaam Co2 opnemen. Eigenlijk op dezelfde manier wat er gebeurd bij zuurstof.

Trouwens wie een luchtpompje met bruissteentje gebruikt, pompt lucht in de vijver. Die lucht bevat niet alleen zuurstof, maar ook Co2. Beiden eigenlijk niet voldoende om de vijver van beiden in ruime mate te voorzien, maar die bellen zorgen ervoor dat er waterbeweging is. Hierdoor wordt gasuitwisseling met de lucht bevorderd, en dus zowel zuurstof als Co2 uitgewisseld. 

Al met al, er is meestal voldoende Co2 aanwezig. Hierdoor zal dus eigenlijk altijd een mooie plantengroei zijn, waardoor het water helder wordt of blijft.

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics