Ik heb in eerdere berichten al uitgelegd dat bacteriën in het filter (en ook bijvoorbeeld in de bodem) ammoniak in twee stappen omzetten in nitraat. Maar in sommige filters, en in de bodem, zal er ook nog een ander proces afspelen.

Dit proces is denitrificatie. Hierbij zetten bacteriën een deel van het geproduceerde ntraat om in stikstof. Dit gebeurt in bijna zuurstofloze omgeving. Dus of in water wat al langer in het filter staat (dit gebeurd oa onderin het filter van Juwel) of midden in filtersubstraten die een grote absorptie hebben. Dit zijn producten die bekend zijn als filterproducten waar bacteriën goed op hechten en diep in door kunnen dringen. In mijn filter zijn dat:

poreuze balletjes

en

Crystal Max.

Aan de buitenkant hiervan groeien de gewone nitrificerende bacteriën. Deze hebben veel zuurstof nodig.

Maar binnenin groeien dus denitrificerende bacteriën. En die reduceren dus het nitraat in het aquariumwater.

Op de bioballen zullen geen of bijna geen denitrificerende bacteriën groeien. Dit omdat hierop de laag met bacteriën dun zal zijn, maar hier zal het water altijd snel doorheen stromen. Hierdoor wordt altijd zuurstofrijk water langs de aangegroeide bacteriën stromen. Bioballen hebben het grote voordeel dat ze eigenlijk niet dicht kunnen slibben. Dit kan wel met de poreuze materialen. Maar vooral sponzen hebben hier last van.

Alleen is er een klein probleempje. Het duurt erg lang, tot wel 6 maand, tot het denitrificatieproces op gang komt. Daarom is en blijft waterwissels van belang.

Voor de afvoer van het stikstof(gas), wat aangemaakt wordt bij de denitrificatie, is het wel van belang om de uitvoer van het filter vlak onder of boven de waterspiegel van het aquarium (of vijver) te plaatsen. Dan vervliegt dit gas en komt het eigenlijk (bijna) niet in het aquarium terecht.

Een goede gasuitwisseling is dus van groot belang. Niet alleen voor het zuurstofgehalte van het water, wat wel de belangrijkste reden is, maar ook voor het laten vervliegen van schadelijke gassen zoals stikstofgas.

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.