In vijvers en aquaria staan meestal planten. Soms zelfs veel planten. In aquaria staan deze allemaal onderwater. Daar nemen ze met hun bladeren en wortels voedingsstoffen op en geven weer zuurstof af. De zuurstof wordt dan opgenomen in het water.
In de vijver is dat niet veel anders. Alleen geldt dat alleen voor de zuurstofplanten. Want zij zitten geheel ondergedoken in het water. De moerasplanten geven de zuurstof gewoon af aan de lucht.
Maar moerasplanten, ook die in het aquarium staan, nemen wel voedingsstoffen via de wortelen op. Daarom moeten ze ook in de vijver zo bloot mogelijk gepoot worden. Maar de moerasplanten doen nog iets anders. Ze transporteren zuurstof naar de wortelen. Daar wordt dit weer afgegeven. Dit doet ze voor de daar aanwezige bacteriën. Die hebben namelijk zuurstof nodig.
De bacteriën belonen de plant. Ze maken van afvalstoffen in het water, voedingsstoffen en Co2. De voedingsstoffen en een deel van dat Co2 wordt weer opgenomen door de moerasplanten. De rest van de Co2 wordt gebruikt door de zuurstofplanten.
Trouwens de zuurstofplanten meestal ook wortels maar gebruiken deze wortels veel minder om voedingstoffen te transporteren. Ze gebruiken hun bladeren voor de opname van voedingsstoffen en Co2. Hierdoor zijn ze in staat om heel snel te groeien.
De bacteriën in het filter doen trouwens hetzelfde. Ook hier worden voedingstoffen en Co2 aangemaakt. Deze worden ook gebruikt door de zuurstofplanten. Dit is één van de redenen dat de zuurstofplanten vaak zo hard groeien.Ondanks de grote productie van Co2 zal er niet snel een overschot ontstaan. Dit komt doordat Co2 snel vervliegt aan de oppervlakte. Maar daar wordt geen Co2 opgenomen. In de zomer, als het water warm is, kan dit een enkele keer wel gebeuren. Dit kan alleen als er een overschot aan zuurstofplanten zijn. Doordat 's nachts planten Co2 afgeven, met hun bladeren, en niet meer opnemen, kan er bij een overschot aan zuurstofplanten een overschot ontstaan. Daarom is het verstandig om met hoogzomer de beluchting van de vijver 's nachts aan te laten staan.