Pas geleden had ik het over de pompcapaciteit en eigenlijk over de capaciteit van het hele filtersysteem. Daarin werd één vraag niet beantwoord. Hoeveel stroming heb ik nodig?
Deze vraag is eigenlijk voor de meeste aquaria met veel planten, eenvoudig te beantwoorden. Zoveel dat de bladeren van de meeste planten lichtjes bewegen. De bladeren moeten 'deinen' in de stroming. Het hoeft dus beslist geen gigantische stroming te zijn. Voor bakken zonder planten of met weinig planten is het antwoord natuurlijk iets moeilijker. Je kunt voer in het water gooien, dat doe je toch regelmatig, en dan kijken hoe zich dat over het aquarium verdeeld. Als het voer zich mooi verdeeld en zich langzaam ook richting de inlaat van het filter beweegt, dan zit je goed.
Grote stroming over de bodem is niet nodig. Natuurlijk zal het vuil zich langzamer naar het filter gaan, maar het gaat echt wel.
Voor sommige vissen zal een iets grotere stroming beter zijn, denk aan vissen die leven in rivieren. Deze rivieren stromen vaak redelijk snel, en de vissen die daarin leven hebben dus meer stroming nodig. Aan de andere kant heb je ook vissen die in grote meren leven. In deze meren zal de stroming niet groot zijn. De vissen die hierin leven hebben dus geen grote stroming nodig. Daar moet dus wel naar gekeken worden.
Maar hoe kan ik met dezelfde filterpomp de stroming beïnvloeden.
- Door de kraan aan de uitlaat van het filter, bij een buitenfilter, aan de slang, deels dicht te draaien. Hierdoor wordt de stroming natuurlijk een stuk(je) minder. Draai nooit de kraan helemaal dicht en draai nooit aan de kraan aan de inlaat van het filter. Deze kraan mag alleen dicht als er onderhoud aan het filter gedaan wordt. De pomp wordt gekoeld door het instromende water.
- Door te kiezen voor een uitstroombuisje in het aquarium of een lily pipe of een sproeibuis. Deze drie zorgen ervoor dat het water op een andere manier het aquarium weer in stroomt.
- Een uitstroombuisje is gewoon een buisje. Deze kun je eventueel met een knietje draaien en richten. Meer is er niet. Het geeft dus een redelijk gerichte uitstroom. Al het water stroomt op één plek het aquarium in waaiert niet zo snel uit. Het zorgt voor een redelijk directe stroming. Het water houdt dezelfde snelheid als in wat het water in de slang had.
- Een lily pipe geeft een snel uitwaaierende wat zachtere, vaak wat natuurlijke, stroming.
- Een sproeibuis geeft een krachtige, brede stroming. Het is een buis met gaatjes erin. Het uiteinde is dicht. Hierdoor moet al het water door de kleine gaatjes. Hierdoor wordt de stroming krachtiger. Het wordt breder doordat de buis langer is.
- Door ervoor te zorgen dat de filtermedia erg schoon of juist vuil worden. Vuile materialen laten minder water door waardoor de stroming dus minder wordt. Schone materialen zorgen voor een goede doorstroming van het water. Deze methode kent risico's en is dus niet iets wat een beginner zal proberen.
Denk dus goed na, kijk wat je vissen verlangen en pas daarop de stroming aan. Kijk ook of het meeste vuil echt opgenomen wordt door het filter en of er geen vuil in een hoek blijft liggen Dan zal het allemaal goed komen.