De pompen in of op het filter hebben twee doelen. Ten eerste trekken ze het water door het filter heen. Ten tweede zorgen ze voor stroming in het aquarium. Maar hoeveel water verplaatsen ze per uur? En hoeveel is er nodig?

Daar heb ik een klein beetje onderzoek na gedaan. 

 Ten eerste hoeveel water verplaatsen ze. Nou dat kan behoorlijk verschillen. Bij interne filters, dus ook interne pompen, kun je er op rekenen dat deze bijna de capaciteit halen van wat de producent aangeeft. Dat wel berekend op een redelijk schoon filter. Ik heb hier een Juwel Ecoflow 1000. Deze verplaatst een 1000 liter per uur. Als het filter wat vuil wordt zal er ongeveer 800 ~ 900 liter per uur overblijven.

Verder heb ik nog een Tetra In 300. Deze verplaatst, de naam zegt het al, 300 liter per uur. Dat zal na een tijdje zo'n beetje 200 ~ 250 liter per uur zijn.

Bij externe filters, vaak canisters of ook wel potfilters genoemd, is het verlies vaak veel meer. Dit komt ondermeer door de slangen en het hoogteverschil. De pomp in dit filter moet immers het water wel weer vanuit het filter omhoog het aquarium in pompen. Vaak haalt zo'n pomp niet meer dan zo'n 60 ~ 65 % van wat de fabrikant opgeeft.  

Dus bij mij in het aquarium heb ik minimaal een waterverplaatsing van 1000 liter per uur. Dit is voor mijn aquarium, wat bruto 260 liter kan bevatten, ruim voldoende. Deze filters trekken dus samen toch snel 4 keer per uur al het water door deze filters. 

Maar is er dan overal voldoende stroming? Dat is weer een ander verhaal. Makkelijk gezegd, als de meeste bladeren van planten, lichtjes bewegen is er op die plek voldoende stroming. Dus als dat bij alle planten zo is, dan is dat ruim voldoende.

Dit is wel een makkelijke manier om het te zien, maar soms heb je andere aanwijzingen nodig. Bij mij in de bak bewegen lang niet alle bladeren. Beter gezegd, de meeste bewegen niet of nauwelijks. Maar toch kan ik zien aan de hand van bijvoorbeeld zweefvuil dat er genoeg stroming is.

Heb je geen stof in het aquarium dan zou je eens kunnen kijken wat bijvoorbeeld plantenvoeding doet. Dit heeft meestal een donkere kleur en is dus goed te volgen. Giet hiervan wat bij de uitstroom van de belangrijkste filter en je ziet het zo door de hele bak gaan. Verspreid het zich snel en door de hele bak, dan is er genoeg stroming.

Maar dan heb ik op enkele plaatsen maar hele lichte stroming. Dat geeft niet. Zolang er nog water op die plek verplaatst wordt is het prima. 

En stel, je wilt een nieuw aquarium opzetten. Welke capaciteit heb je dan nodig? Nou vaak wordt gezegd, genoeg om 1,5 ~ 2 keer per uur de hele inhoud van het aquarium rond te pompen. Dus voor een 200 liter aquarium heb je een filter nodig wat zo'n 300 ~ 400 liter per uur verplaatst. Hou dan wel rekening met het verlies van de pomp. Dus als je een extern filter neemt, kies dan voor een filter met een pomp met de capaciteit van minimaal 400 liter per uur.

Die capaciteitsbehoefte is natuurlijk ook afhankelijk van welke vissen, en hoeveel daarvan, je in jouw aquarium hebt. Grote vissen of vissen die flink groeien, vervuilen meer en vragen daardoor om een grotere capaciteit. Verder zijn er vissen die graag veel stroming hebben of vissen die liever bijna geen stroming hebben. Daar moet dan ook rekening mee gehouden worden.

En vergeet niet... de pomp is iets anders dan het filter. Meestal vormen ze wel één geheel. Maar bij Juwel is het mogelijk om een andere pomp op het filter te plaatsen zodat de capaciteit veranderd. Juwel heeft Ecoflow pompen met een capaciteit van 300, 500, 600, 1000 en 1500 liter per uur.Deze zijn geheel uitwisselbaar.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics