Je weet het wellicht wel, cichliden kennen een hiërarchie. Maar die hiërarchie moet eerst opgebouwd worden en onderhouden worden.

Eén mannetje wil de baas zijn over de bak en zal die bevechten. Daardoor kan een mannetje behoorlijk dominant gedrag vertonen en zich soms gedragen als een schoft. Hij zal letterlijk de andere mannetjes, en soms ook de vrouwtjes, in een hoekje willen drukken.

Elk mannetjes cichlide wil een eigen territorium om daar zijn nest te bouwen en om daar uiteindelijk de vrouwtjes heen te lokken.

De mannetjes vechten dus om het beste plekje in het aquarium en om de vrouwtjes.

Ik heb zo'n erg dominant mannetje in de bak. En om hem wat rustiger te krijgen kan ik 3 dingen doen:

  1. Alle vrouwtjes uit de bak verwijderen. Als er geen vrouwtjes meer in het aquarium zitten dan kunnen ze daar natuurlijk ook niet meer om vechten.
  2. Het meest dominante mannetje voor enkele dagen uit de bak halen. Hierdoor wordt de hiërarchie in het aquarium anders. Na enkele dagen kan dan het dominante mannetje terug en kan het zijn dat hij zich netjes aanpast aan de nieuwe hiërarchie.
  3. De omgeving van de vissen veranderen. Dat betekent dat de bak opnieuw ingericht moet worden. Hierdoor zien de vissen dit als dat ze in een andere bak terecht zijn gekomen. Hierdoor wordt vaak ook een nieuwe hiërarchie opgebouwd. Hierdoor kan het zijn dat het meest dominante mannetje opeens een ander mannetje is... wat zich verder rustig gedraagt tegenover zijn medebewoners.

Ik kies altijd voor de laatste mogelijkheid. Dit omdat dit eigenlijk het leukst is en omdat mijn bak me ook de mogelijkheid geeft om de bak goed te verbouwen. Er zijn genoeg stenen en hout aanwezig om een heel andere inrichting te maken.

Omdat mijn dominant mannetje zich de laatste week zich erg misdroeg was het dus echt de tijd om een nieuwe inrichting te maken. Gisteren heb ik er dus veel stenen uit gehaald, al het hout eruit en alles opnieuw opgebouwd. Hierbij is veel veranderd en zijn er andere zichtlijnen gemaakt. Ik bedoel, de bak is nu zo ingericht dat de mannetjes veel meer plekken hebben om een eigen plek te maken. Elke plek is uit het zicht van de andere plekken. Er zijn dus meer schuilmogelijkheden en er zijn meer 'besloten' plekken. De bak is minder 'open' ingericht.

En het lijkt, tot nu toe, te lukken. Er is minder drukte in de bak.  Hier zijn foto's van de drie inrichtingen die ik tot nu toe heb gehad in deze bak:

eerste inrichting
Eerste inrichting

 

Tweede inrichting
Tweede inrichting

 

Huidige inrichting
Huidige inrichting

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.