Ik heb het aquarium opnieuw ingericht. Of toch bijna geheel opnieuw ingericht. Al het hout en bijna alle lavastenen zijn eruit geweest. Daardoor waren ook alle Anubiasplanten eruit. Deze zitten namelijk allen op stenen of hout.  De Vallisneria heb ik alleen lichtelijk verplaatst. Ze zijn wat meer in de rechterhoek gedrukt. De grootste stond nu wat meer vooraan waardoor de bladeren vooral aan de voorkant van de bak dreven. Ik heb ze liever aan de achterkant, waardoor ze het licht nog meer dimmen.

Ik zag bij het onderhoud dat één van de Vallisneria onder het hout terecht was gekomen. Dit doordat een uitloper daarheen was geschoten. Verder was ik erg benieuwd of er veel vuil tussen al dat hout en tussen al die stenen blijft liggen. Dat lijkt logischerwijs wel zo. Daar kan vuil zich prima settelen. Toch bleek dit niet het geval. Er was wel iets vuil, maar geen grote dikke lagen. En dat is wel logisch. Vooral bij de lavastenen. Deze lavastenen zijn namelijk poreus en daardoor fuctioneren ze prima als filtermateriaal. Dat heb ik al eens in een weblog uitgelegd. Hierdoor werken deze als een heel groot filter (naast de bodem).

Toen alle stenen en hout eruit waren, kon ik goed zien hoeveel deze eigenlijk aan ruimte in namen. Behoorlijk veel eigenlijk. Dat kon ik goed zien aan de waterlijn die toch redelijk gezakt was.

Het hout en de stenen heb ik bewust niet schoon gemaakt. Dit omdat ik denk dat dit niet nodig is. De stenen bevatten een behoorlijke hoeveelheid bacteriën en het hout zag er gewoon goed uit. Er was dus geen reden om daar een borstel overheen te halen.

Na dat ik de Vallisneria weer een beetje op de juiste plaats had gezet ben ik gelijk weer begonnen met het stapelen van stenen. Die wilde ik zo ver mogelijk in de linkerhoek hebben. En daar ook zo hoog mogelijk opgestapeld. Maar niet zomaar opstapelen. Wel op zo'n manier dat er overal grotten en gaten ontstaan. Hierdoor bieden de stenen veel schuil mogelijkheden voor de vissen. Omdat ik vier grote stukken hout heb, en ik even een leuke compositie op het aanrecht gemaakt.

Maar helaas dat zag er mooi uit op het aanrecht, maar kwam te ver naar voren toen het zo in het aquarium lag. Dus, toch één stuk hout anders gelegd. Maar hierdoor ontstonden wel twee grote 'grotten'. Ook hier kunnen vissen schuilen.

Voorlopig laat ik het zo. Ik vind het er weer prachtig uit zien. De rust is weer terug in de bak en de vissen lijken het prima te vinden zo.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.