Sommige mensen geloven het niet.... Dat vijverplanten het beste filtersysteem is van de vijver. Maar ik zal het eens laten zien.

Eerst moet ik even zeggen, ik voer de vissen amper, dus daarvan kunnen geen afvalstoffen ontstaan, en ik gebruik geen meststoffen voor de vijverplanten. Ze moeten het dus puur doen met de meststoffen die de natuur (de vijver) hun bied.

Eerst zal ik een foto laten zien van de vijver zoals het er op 29 maart bij stond:

IMG_20190329_142809434.jpg

Je ziet. Veel groen is er nog niet. Alleen een aantal dotterbloemen groeien goed en staan in de bloei.

Bijna drie maand later ziet het er zo uit:

IMG_20190623_130023326_HDR.jpg

De planten zijn behoorlijk gegroeid. En dan heb ik nog een emmer vol met leliebladeren verwijderd. En ook nog eens twee emmers vol met hoornblad en aarvederkruid.

Maar je zult het met me eens zijn. Dat zijn een hele berg planten. En waar groeien die van. Niet van mest, want ik bemest ze niet.

Zoals ik al zei, ze moeten het doen van de afvalstoffen/voedingsstoffen van de vijver.

Er zijn eigenlijk twee soorten afvalstoffen. De eerste is de afvalstoffen die de vissen produceren. Simpel gezegd de poep van de vis. En natuurlijk zijn er de plantaardige afvalstoffen. Dode bladeren en zo die ik niet uit de vijver gevist heb. Al dat afval worden door bacteriën afgebroken tot nitraat. Vaak ontstaat er ook wat fosfaat. Maar beide stoffen zijn voedingstoffen (of ook wel meststoffen) voor de planten. Die groeien goed op deze stoffen.  Die bacteriën leven trouwens niet alleen in het filter, maar ook op de bodem, tussen de steentjes. En heel belangrijk, bij de wortels van alle planten. Bij die wortels leveren de bacteriën snel de voedingsstoffen die de planten graag hebben. En zo filteren de planten het water dus. Want van alleen water kunnen ze niet leven.

Daarom zijn de planten langs onze vijver elk jaar weer prachtig uitgegroeid.  En dat zorgt weer voor een prachtige vijver die een gezond tehuis zijn voor mijn vissen.

IMG_20190623_130049390.jpg

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics