Een tijdje terug melde ik al dat ik volgens de "experts" een veel te klein filter op mijn aquarium heb. En ook dat ik het daar totaal niet mee eens ben. "Vijverexperts" vinden ook dat ik een veel te klein filter voor mijn vijver heb. En weer ben ik het er niet mee eens. Waarom? Ik zal het uitleggen.
Heel eenvoudig. Veel mensen denken bij filteren nog altijd alleen aan het filter zoals je die bij een vijverwinkel of tuincentrum koopt. Zo'n bak met daarin sponzen waar het vijverwater doorheen loopt. Die bak, dus dat filter, zou al het vijverwater schoon moeten houden.
Maar mensen die mij kennen weten dat ik anders denk. Want niet alleen een doorstroomfilter maakt het water zuiver. Veel belangrijker, en ook veel betrouwbaarder, want ze doen het van nature, zijn de planten. En dan zijn de zuurstofplanten de belangrijkste. Dus alle planten die ondergedoken in het water leven. Denk dan aan Hoornblad, Waterpest, Aarvederkruid en dat soort planten. Ze maken zuurstof aan (daarom heten ze zo) en verbruiken daardoor veel afvalstoffen die in het water zit . En zo zuiveren ze dus veel, meer dan welk ander filter kan.
En vergeet dan ook niet de moerasplanten. Lissen zijn een welbekend voorbeeld van goede zuiveraars. Riet kan er bijvoorbeeld ook wat van. Maar er zijn veel moerasplanten, die elk hun steentje bijdragen.
Simpel gezegd, elke plant die in de vijver groeit, met in elk geval de wortels in het water, draagt bij aan de zuivering van het water. En met veel zuurstofplanten en veel moerasplanten heb je het grootste filter wat je wensen kunt. En het mooie is, die past zich op zeer natuurlijke manier aan, aan het aanbod van afvalstoffen. Dus in de winter zijn er bijna geen planten, maar de vissen leveren ook bijna geen afvalstoffen. In de zomer groeien en bloeien ze hard en veel, maar dan zijn er ook veel afvalstoffen, want de vissen zijn dan erg actief.