Pas geleden schreef ik dat de vijver wel erg groen was. Ik had, en heb veel last van zweefalg. En daar erger ik me aan.

Maar ik heb dit keer wat minder geduld. Want ik weet dat met geduld dit wel opgelost wordt. Maar ik wil niet wachten.

In een vorige blog heb ik al beschreven dat ik daar iets aan gedaan heb, maar blijkbaar heeft dit nog niet geholpen.

Dus moest ik nog iets doen. En nu heb ik voor iets aparts gekozen.

In het tonnetje zit een sproeibuis waaruit het water komt wat de ton in gepompt wordt. Daarover heb ik nu een nylon kous getrokken. Deze heb ik vast gezet met wat elastiek.

Hierdoor moet het water eerst door de nylon kous lopen voordat het gefilterd kan worden. En dan wordt de kous dus een voorfilter.

Omdat nylon erg fijn is, filtert het gelijk een groot deel van de zweefalg uit het water. De kous houdt het zweefalg vast. En dat is te zien. Zo ziet het er uit in mijn filtertje:

Nylonkous in het filter

Zoals je ziet heeft het al veel vuil en algen uit het water gefilterd.

Nu heeft dit 'lijk', zoals het ook wel genoemd wordt, één nadeel. Het slibt heel snel dicht. Met een dag, of misschien een paar dagen, met het of uitgespoeld of vervangen worden. Maar omdat het veel afvangt zorgt het er wel voor dat de vijver heel snel helder wordt.

Omdat het al het water 5x per dat door dit filter gaat, moet er toch met een paar dagen resultaat te zien zijn.

Dan is niet de hele vijver gelijk super helder, maar wel een heel stuk helderder. Dit komt omdat deze aanpak niet de oorzaak weg neemt, maar alleen de zweefalg weghaalt. Omdat de oorzaak met de tijd, als het filter goed gaat werken, weg gaat, zal tot die tijd een beetje zweefalg waarschijnlijk wel blijven. Tegen die tijd zullen de planten ook goed groeien en het gros van de filtering op zich nemen. Maar tot dan mogen we het doen met het 'lijk'.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics