Pas geleden vertelde ik al dat ik een ander intern filter geplaatst had. Deze is groter dan de oude. Dit om meer zweefvuil af te vangen. Natuurlijk verhoog ik hiermee de stroming ook. Maar hoe werkt dat ding nu. Heel eenvoudig. Ik zal het laten zien (alle onderdelen zijn even van de dragende achterkant afgehaald):
De pomp zuigt het water vanaf onder naar boven toe. Dus we beginnen onderaan. Daar zit het aanzuigrooster. Deze zie je niet zo, dus heb ik hem even los van het filter gehaald. Dan ziet het er zo uit:
Gewoon een aanzuigroostertje. Normaal zit het onderaan de eerste kamer vast:
Hier zie je dat er een kanaal aan de achterkant van het filterhuis gevormd is, waar het water omhoog gepompt wordt. Bijna bovenaan wordt het water via twee gaten onder het dekseltje door gedrukt, waar het in de kamer met de twee sponzen komt. Hier moet het water door de sponzen heen.
Aan de voorkant zitten twee gaten in het dekseltje. Hierdoor moet het water de kamer weer verlaten en wordt het over het dekseltje weer naar achter in het filter gebracht. Waar het weer omhoog kan, naar de volgende kamer.
De bovenste filterkamer werkt op dezelfde manier als de onderste. Alleen als nu het water de kamer weer verlaten heeft, zal het door de impeller weer het aquarium ingeblazen worden. Dus bovenop deze twee kamers zit de motor. Zo dus:
Is dit dan een mechanisch of biologisch filter. Eigenlijk beide. De eerste weken zal het voornamelijk als mechanisch filter werken. Maar na verloop van tijd zullen de sponzen bevolkt gaan worden door de benodigde bacteriën. Dan zal het ook als een biologisch filter gaan functioneren. En omdat het water eerst door de onderste kamer wordt geleid, wordt daar voornamelijk mechanisch gefilterd. De bovenste sponzen zullen niet mechanisch vervuild raken. Hierdoor hoef je ze niet of nauwelijks gespoeld te worden. Dus als het filter schoon gemaakt moet worden, dan moet vooral eerst de onderste sponzen gereinigd worden.
Zo werkt dit filter dus. Een prima apparaat om als extra ondersteuning voor het hoofdfilter te dienen. Extra stroming en extra filtering.