Ook dit jaar krijgen we geld terug van het energiebedrijf. De oorzaak is tweedelig. Als eerste hadden we nog een contract met een zeer laag tarief. Die tarieven waren nog van voor de energiecrisis. En de tweede was dat we minder energie hebben afgenomen dan het jaar daarvoor.

Voor gas is dat logisch. Vorige winter was vrij zacht. Hierdoor was de noodzaak om flink te stoken niet aanwezig. Voor elektriciteit was dat een ander verhaal. Want vorig winter hebben we toch nog gebruik gemaakt van een elektrisch kacheltje. En dat is niet erg zuinig in verbruik. 

Maar om je te laten zien wat het verschil is in de afgelopen jaren hier wat grafiekjes:

grafiek 5 jaar stroom

grafiek 5 jaar gas
Ook in vergelijking met andere huishoudens, doen we het best goed. Het stroomverbruik is maar heel iets hoger dan gemiddeld bij een huishouding van 2 personen, maar het gasverbruik is veel lager dan gemiddeld voor een tussenwoning. Kijk maar:

Grafiek vergelijk huishoudens elektriciteit

Vergelijk woning gas

Voor het komend jaar hebben we de bedragen van de voorschotten wel iets verhoogd, maar dat is vooral omdat we nu een nieuw contract hebben. Dat nieuwe contract kregen we natuurlijk niet met de oude tarieven, we mogen nu meer per m3 en kWh gaan betalen. Ach ja, het zij zo. De tarieven zijn niet zo hoog dat we hiervan geschrokken zijn. Eén maatregel hebben we wel genomen. Dat elektrisch kacheltje gaat niet meer aan ;-)

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics