Energie is duur. Op dit moment zijn de kosten voor energie voor de meeste mensen eigenlijk niet meer te betalen. Velen houden hun voorschotbedrag wat ze elke maand betalen bewust laag. Lager dan wat het energiebedrijf adviseert. Daarom zijn de energiebedrijven ook bang dat velen straks in de problemen komen als ze de jaarrekening komt. Want veel mensen zullen moeten bijbetalen, en niet zo'n klein beetje ook. En dat is goed te voorkomen.

Hoe? Heel makkelijk. Veel energiebedrijven hebben of een app of een webpagina waarop duidelijk het verbruik en de daarbij behorende kosten getoont wordt. Bij het energiebedrijf waar wij bij zitten hebben ze dat dik voor elkaar. Er is een app en er is een webpagina. Bij mijn verbruik kan ik zien wat het verbruik van gas en elektra is en wat het in totaal kost. Van het verbruik kan ik kiezen in de periodes uur, dag, maand en jaar. Maar voor de kosten kan ik niet kiezen voor de periode jaar. 

Grafiek van de verbruikskosten

En hoe kan ik dan zien of we voldoende betalen? Heel gemakkelijk. Ik kies voor de maandkosten en tel de kosten van de maanden die tot nu toe in het contract zitten en tel deze op. Dus nu is het bijna oktober. Mijn jaarafrekening telt tot en met november. Dus ik tel de kosten van de maanden December, Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus en september bij elkaar op. 

Daarna tel ik de bedragen op die deze maanden betaald zijn. Bij mij is dat makkelijk, want wij hebben nog een vast contract. Maar dat geldt niet voor iedereen, en daar ben ik me bewust van. Maar je hebt nu je betalingen en jouw kosten van verbruik. Als het bedrag wat je betaald hebt ruim hoger is dan wat de kosten zijn dan zit je goed. Je moet hierbij wel rekening houden met het feit dat iedereen in de winter meer verbruikt dan in de zomer. 

Dit betekent voor ons bijvoorbeeld dat als we deze methode gebruiken, we de eerste 3 ~ 4 maanden denken dat we flink moeten bijbetalen, immers onze jaarperiode begint in december, juist in de dure periode. Maar dat wordt altijd in de zomer bijgewerkt.

Wil je nu besparen? Gebruik dan deze grafieken om te zien hoeveel je gebruikt en wanneer. Dan is de grafiek voor een jaar of maanden niet zo geschikt. Heel mooi zijn de grafieken voor uren. Want dan zie je precies wanneer je veel energie verbruikt hebt. En daarmee weet je vaak wel waarvoor deze energie verbruikt is.

Grafiek verbruik van elektra per uur op één dag

 

 

Grafiek verbruik gas per uur op één dag

Bij een uurgrafiek, wat per uur laat zien wat je verbruikt hebt, kun je goed zien wat jouw sluipverbruik in de nacht is. Want dan zou je een minimaal verbruik moeten hebben mits je dan geen wasmachine, afwasmachine of droger hebt aanstaan.
En zo wordt je bewust van wat je verbruikt. En als je weet wat je verbruikt, dan ben je vaak ook benieuwd waardoor je dat verbruik hebt. En dan kun je er iets aan doen. En door er iets aan te doen ben je dus bezig met bezuinigen. Veel succes ermee.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics