Als je bij de Action komt dan is het rek voor de bio-ethanol regelmatig leeg. Want daar is deze brandstof reuze goedkoop. Het kost per liter € 2,79. Op het internet vind je prijzen van € 3,83 tot € 11,95 per liter.

Maar met deze prijzen is een bio-ethanolhaard dan een alternatief voor de verwarming? Dat ligt er aan.

Gebruik geen kleine sfeerhaard voor het verwarmen van de woonkamer. Maar een haard zo groot als een ouderwetse schouw/open haard. Daar zit een brander in die groter is. Dan zijn er in elk geval voldoende vlammen om een beetje warmte te geven. Met zo'n haard kunnen wij de woonkamer voldoende warm krijgen. 

haard tijdens kerst

Wat zijn dan de kosten?

Wij verbruiken dan per keer dat we de haard aansteken een halve liter bio-ethanol. Die kopen we natuurlijk bij de Action. De kosten zijn dus € 1,40
En dat is goedkoper dan wat we verstoken per dag. Want we verbruiken in de winter gemiddeld 3,9 m3 gas. Die verstoken we voornamelijk op de avond. De kosten daarvan zijn € 3,13 bij een kostprijs van € 0,80 per m3. Dus zelfs als we 2 keer de haard aan zouden steken, bijvoorbeeld ook 's middags een keer, dan zijn we nog goedkoper uit.

Vergelijken we nu wat er gemiddeld voor gas betaald wordt, en de duurste prijs voor een liter bio-ethanol, dan blijft bio-ethanol goedkoper dan gas. 
Volgens de consumentenbond wordt er nu gemiddeld € 2,60 betaald voor een m3 gas. Dan zouden we dus € 10,14 per dag aan gas kwijt zijn. De duurste fles kost € 11,95. Maar daar verbruiken we maar een halve liter van. Dus zijn de kosten € 5,98 Dat is nog steeds bijna de helft van de kosten van het stoken op gas. Maar dan mag er alleen nog in de avond gestookt worden. En de andere ruimtes in huis worden dan niet meer verwarmd. 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics